Akcijska evakuacija u Afganistanu?

Dok se jučer tijekom ranog popodneva saborski Odbor za obranu bavio izvješćem o stanju u Afganistanu iz nekih davnih dana, sve je izgledalo mirno i pod kontrolom. Na izričit upit o posljedicama proglašene obustave suradnje međunarodnih snaga s lokalnim sigurnosnim tijelima za hrvatske snage u misiji ISAF, kratko je odgovoreno tek da su one u potpunosti uklopljene u ondašnju zapovjednu strukturu NATO-a – te time dijele i sudbinu čitavoga ljudstva misije. Uglavnom, izgledalo je da je sve manje ili više standardno i uobičajeno.

No, već danas ujutro, stanje izgleda bitno drugačije. Za to je dovoljno otvoriti svježe dnevne novine – i vidjeti naznake prekjučerašnje drame.

Relativno izdvojena baza Julien u južnim predgrađima Kabula, nedaleko ruševina bivše kraljevske palače Darul Aman

O čemu se tu radi? O Školi vojne policije, projektu u Afganistanu na koji je RH posebno ponosna. Ta je institucija smještena nedaleko Kabula, u vojnome kompleksu zvanom “Camp Julien”, na jugu grada. Riječ je o ponešto izdvojenome mjestu, do kojeg zna biti problem doći kad sigurnosna situacija pređe “u crveno”. Također, riječ je o kompleksu koji nije neposredno vezan uz neko veće čvorište zapadne vojne logistike (recimo, aerodrom), već u svom okružju ima više lokalnih vojnih instalacija – budući i sam dobrim dijelom služi obuci i radu pripadnika tamošnjih vojnih postrojbi. Upravo je posljednjih mjeseci i bila u tijeku predaja čitave te škole u ruke i na upravljanje afganistanskim vojnim snagama.

A u utorak se, navodno, skupina međunarodnih vojnika, vjerojatno predvođena hrvatskim brigadirom Željkom Akrapom, ondje našla odsječena od glavnine međunarodnih snaga, u objektu koji izgleda da i nije baš na dulji rok obranjiv raspoloživim savezničkim i lokalnim kapacitetima. I onda je, opet navodno – budući da od Ministarstva obrane nema ni glasa – izvedeno njihovo evakuiranje iz zraka. Pri tome se govori o stanju opasnosti koje nije dopuštalo slanje kopnene kolone oklopnih vozila, već gotovo da se tražilo “dobrovoljce” spremne letjeti u napetoj situaciji.

I tada, tko je evakuirao Školu vojne policije – hrvatski “ponos” projekt, u kojoj smo surađivali i s većim brojem vojnika iz regije (okupivši ondje i vojno osoblje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije)? Pa, ako je vjerovati medijima – to su odradili pripadnici HRZ i PZO, inače također hrvatski instruktori lokalnih zrakoplovnih snaga, koji su 38 “zaglavljenih” u dva leta prebacili na prostor mega-baze Bagram.

Riječ je navodno bila o letu iznad grada, posebno opasnome s obzirom na praktično nikakvu oklopljenost helikoptera Mi17, posuđenog od Afganistanaca, i izloženost svakolikim mogućim napadima pri operiranju na takvim malim visinama. Uglavnom, izgleda da je sve prošlo dobro, a da je osoblje sada definitivno bivše hrvatske Škole vojne policije nakon pristizanja u Bagram čak i evakuirano dalje – prema zrakoplovnoj bazi Manas u Kirgiziji. Ikakve službene informacije o ovom filmskom događanju s velikim zanimanjem očekujemo!

I zaista, oko 4 sata nakon objave ove priče na web-stranicama hrvatskih dnevnih novina, MORH je priopćenjem demantirao čitavu priču.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.