U Iraku pala obučna Lasta

 

U ponedjeljak, 17. travnja, u zrakoplovnoj bazi „Imam Ali“ (bivša ZB Tallil, oko 20 km jugozapadno od mjesta An Nasiriyah) u provinciji Dhi Qarr na jugu Iraka, srušio se zrakoplov Utva Lasta 95N Ratnog zrakoplovstva Iraka. Kuvajtska novinska agencija KUNA javila je da se zrakoplov srbijanskog poduzeća Utva srušio tijekom obučnog leta, a dva pilota-člana posade su zbog ozljeda prevezena u najbližu bolnicu. Neslužbeno se kao uzrok nesreće spominje otkazivanje motora nedugo nakon polijetanja. Lasta iračkog Ratnog zrakoplovstva potpuno je uništena, bez ikakve mogućnosti popravka.

Radi se o jednoj od 20 letjelica Lasta 95N koje je Irak nabavio od Srbije u razdoblju između 2009. i 2011. godine. Prije 5 godina (26. rujna 2012.) isti tip zrakoplova iz sastava Ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije pao je u Novoj Pazovi kod Beograda – tom je prilikom jedan od dvojice pilota preminuo uslijed teških ozljeda. Nakon višemjesečne istrage, Komisija za istragu uzroka nesreće ustanovila je da se tijekom leta zaglavila osovina lijeve pedale, zapevši za središnji pult između kabina, što je dovelo do rotacije aviona.

Komisija je proizvođaču zrakoplova, tvornici Utva iz Pančeva, predložila doradu konstrukcijske dokumentacije i određene tehničke izmjene. Zbog toga su privremeno prizemljene sve Laste, i na njima su potom izvedene preporučene preinake. U iračkom gradu Tikritu te su dorade napravili stručnjaci tvornice Utva i Vojnotehničkog instituta iz Žarkova. Osim radova koje im je sugerirala Komisija za istragu nesreće u Novom Pazaru, krenulo se i u doradu ovih zrakoplova, prvenstveno kroz ugradnju izbacivih pilotskih sjedala.

Iako se spekuliralo da će Irak, uz već postojećih 20 zrakoplova Lasta 95N, nabaviti još dodatnih 16 takvih letjelica, to se do danas nije dogodilo.

Unatoč višekratnim najavama, zrakoplov Lasta još uvijek nije primljen u naoružanje Vojske Srbije. Za potrebe VS-a Utva je proizvela ukupno 17 Lasti, od toga 2 prototipa i 15 aviona u serijskoj proizvodnji. Navodno ti zrakoplovi upravo ovih dana prolaze završna testiranja i proceduru tehničkog primanja u naoružanje, kako bi se za nekoliko mjeseci mogli naći u redovnom procesu osnovne letačke obuke pilota RV VS-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.