U BiH novi ministri obrane i sigurnosti

 

Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić

Od četvrtka, 22. studenog, Bosna i Hercegovina ima nove ministre obrane i sigurnosti. Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje SDP-ovog Zekerijaha Osmića za ministra obrane, i „bosanskog Berlusconija“ Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH, za ministra sigurnosti. Tako je završila višemjesečna trakavica o krizi u vladajućoj koaliciji, nastaloj na relaciji SDP-SDA još krajem svibnja, kada SDA nije glasala za Vladin prijedlog proračuna za 2012. U proračunu teškom 700 milijuna eura, 475 milijuna namijenjeno je državnim institucijama, dok je ostatak namijenjen za servisiranje vanjskog duga zemlja.

SDA je tražila dodatnih 27 milijuna eura za potrebe državnih institucija, smatrajući da je ovaj proračun „više od štednje“, točnije „izravan je napad na državne institucije, jer izdvojeni novac nije dovoljan da one nastave učinkovito funkcionirati“. Svega par dana nakon neposluha svog koalicijskog partnera, SDP je od ostale 4 stranke s kojima sudjeluje u vlasti (HDZ, HDZ 1990, Savez neovisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka) dobila blagoslov za izbacivanje SDA iz koalicije na kantonalnoj, entitetskoj i državnoj razini, te da sklopi ugovor o suradnji s do tada opozicijskim Savezom za bolju budućnost.

Iako se mjesecima govorilo o imenima koja bi trebala zamijeniti dosadašnje  dužnosnike SDA, imenovanje novih ministara – Osmića i Radončića, prošlo je bez uobičajene procedure. Zastupnicima u Parlamentu nije dano nikakvo obrazloženje o prijedlogu za imenovanja, niti su priloženi životopisi kandidata. Tek je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ustvrdio da je sve po zakonu, jer se temelji na dogovoru o formiranju nove parlamentarne većine, potpisanom samo dva dana uoči imenovanja novih ministara, u utorak 20. studenoga u Mostaru. Novi ministar obrane Zekerijah Osmić potpredsjednik je brčanskog SDP-a, i iznimno blizak predsjedniku stranke Zlatku Lagumdžiji. Tjednik „Slobodna Bosna“ piše da nije nimalo slučajno što je baš Osmić predložen za ministra obrane, i to odmah nakon što je Milorad Dodik (koji sa svojim SNSD-om sudjeluje u vladajućoj koaliciji) zaprijetio da stranke iz Republike Srpske neće podržati preslagivanje u državnoj vlasti ako jedan od novih ministara ne bude upravo iz RS. Osmić je rat proveo kao logističar Armije BiH u Gornjem Rahiću (petnaestak kilometara jugozapadno od Brčkog, nedaleko Maoče), zadužen za nabavu osnovnih živežnih namirnica, da bi od 1998. do 2006. bio zastupnik SDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. To ga je, piše Slobodna Bosna, jako zbližilo s vrhom SNSD-a i šefom Miloradom Dodikom, što je Osmiću navodno pomoglo da isposluje dobivanje 79 tisuća konvertibilnih maraka za obnovu kuće u Brčkom, iako je jedan od najbogatijih ljudi u Distriktu.

Ibrahimović je za sada ostao bez vojne mirovine. Što će biti s otpremninom - još se ne zna.

Kao što novi  ministar obrane nije došao u tišini, tako ni njegov prethodnik nije otišao bez buke. Bivši ministar obrane Muhamed Ibrahimović, kadar dojučerašnjeg koalicijskog partnera SDA, smijenjen je s funkcije uz prethodno oduzimanje povlaštene vojne mirovine u iznosu od 1.649 konvertibilnih maraka i otpremnine od 6 tisuća KM. Ibrahimoviću je povlaštena mirovina dodijeljena još 2007. godine, da bi se potom otkrilo da ju je dobio na nezakonit način, navodno zahvaljujući potpisu svog prethodnika, također SDA-ovog ministra obrane Selme Cikotića. Revizorski tim Federalnog Ministarstva za pitanja boraca utvrdio je da Ibrahimović od proglašenja neposredne ratne opasnosti u BiH pa do 9. studenog 1994. nije skupio 3 godine radnog staža kao djelatna vojna osoba, zbog čega ne ispunjava zakonski uvjet za dobivanje vojne mirovine. Rješenje o poništenju dodjele vojne mirovine doneseno je 28. prosinca 2011. godine, dok je isplata službeno obustavljena tek početkom studenog ove godine. Pitanje je bi li se to dogodilo i da je SDA ostala dio vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.