Okončana istraga nesreće na Pasuljanskim livadama

Vojni poligon Pasuljanske livade

Dva mjeseca nakon nesreće na vojnom poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije (Republika Srbija), Više javno tužilaštvo u Jagodini podnijelo je zahtjev za pokretanje istrage protiv 4 kadeta i jednoga bojnika, suradnika u nastavi na Katedri taktike na Vojnoj akademiji.

Nesreća u kojoj su smrtno stradala 2 kadeta, a 7 ih je ranjeno dogodila se kada su dva kadeta, prilikom iskopa zemlje u neposrednoj blizini izvođenja vježbe, pronašli ispaljenu a neeksplodiranu granatu kalibra 30 mm za automatski bacač granata. Prema navodima zamjenika jagodinskog javnog tužitelja Miomira Vasića, tu su granatu oni potom donijeli na mjesto rada svoje grupe, dodavali je dvojici svojih kolega, da bi je onda jedan od pridošlica na kraju i šutnuo nogom. Granata je eksplodirala u zraku, na udaljenosti od 3 do 4 metra od grupe, a njene su krhotine smrtno ranile dva kadeta.

Bojnik, koji je 18. lipnja ove godine s kadetima prvog i drugog voda 133. klase VA izvodio vježbu „Četa na maršu s prelaskom u napad“ tereti se da je „kao vojni starješina u okviru svoje nadležnosti propustio poduzeti propisane i druge očito potrebne mjere za osiguranje jedinice i za očuvanje života i zdravlja kadeta“. On je, prema tvrdnjama tamošnjeg Tužilaštva, vježbu odlučio izvoditi sam, bez pomoći i suradnje zapovjednika vodova, zbog čega nije mogao imati neprekidan uvid u rad i ponašanje kadeta. Dok ta disciplinska i organizacijska odgovornost nadređenoga časnika nije upitna, ostaje pitanje bi li i čitav (puni) kontingent raznih nadglednika, nadzornika i “teta iz vrtića” pomogao ovome tipu kadeta (a, o sramote, riječ je o završnoj godini 133. klase, smjer Pješaštvo, koji su na poligonu održavali pripreme za završnu vježbu „Diplomac 2012“) – da se na idućoj livadi ipak odluče igrati vrtuljkom ili toboganom umjesto aktiviranim, a nedetoniranim eksplozivnim sredstvima.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.