Sindikat vojnika Slovenije tuži ministra obrane Hojsa

 

Sindikat vojnika Slovenije (SVS) u srijedu, 16. siječnja. kazneno je prijavio ministra obrane Aleša Hojsa zbog „namjernog i svjesnog kršenja prava“, dok je Radnoj inspekciji istodobno podnesena prijava zbog kršenja prava zaposlenih u Slovenskoj vojsci. U prijavi, među ostalim, stoji da je Hojs „zlouporabom položaja i nesavjesnim radom povrijedio pravo na udruživanje i sindikalno djelovanje, iako je znao da je to kazneno djelo“. Time je, smatra SVS, on namjerno i svjesno prouzročio veliku štetu Sindikatu, njegovim članovima i predstavniku, kao i svim pripadnicima Slovenske vojske.

Tako je kulminirao višemjesečni sukob između Sindikata i slovenskog ministra obrane Hojsa. Još u lipnju prošle godine Hojs je odbacio zahtjev za uspostavljanjem socijalnog dijaloga sa SVS-om – jer Sindikat nema status „reprezentativnog“ – iako mu je dozvoljeno pravo na zaštitu individualnih prava sindikalno povezanih djelatnika, radni prostor i za rad potrebnu opremu, a njegovom predsjedniku Gvidu Novaku odobreno 50 sati priznatog i plaćenog vremena za sindikalni rad.

Gvido Novak, predsjednik Sindikata vojnika Slovenije

Gvido Novak, predsjednik Sindikata vojnika Slovenije

Netom prije Božića 2012. godine, Sindikat vojnika Slovenije dobio je od ministra Hojsa „obavijest“ o ukidanju beneficija sindikatu u Slovenskoj vojsci, s 1. siječnjom 2013. kao datumom stupanja na snagu. U pismu se navodi kako Sindikat nije postigao „reprezentativnost“, za što je imao rok od godinu i pol, te se Novaku zbog toga ukidaju beneficije poput sindikalnog djelovanja tijekom radnog vremena i korištenje interne mreže. SVS je uzvratio optužbama o kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda, te pokušaju zabrane rada – navodno, zbog sve većeg broja pripadnika Slovenske vojske koji se učlanjuju u SVS, te uspjeha koje SVS ostvaruje u zaštiti radnih prava svojih članova. Sindikat se pritom poziva i na pismo Ministarstva obrane Slovenije iz ljeta 2011. godine, kojim je zagarantirano da SVS ima pravo djelovanja u Slovenskoj vojsci bez obzira što nije reprezentativan, jer mu to djelovanje garantira Ustav Slovenije, kao i radnopravni propisi. Predsjednik Sindikata Gvido Novak tvrdi kako je SVS još u prosincu te iste 2011. slovenskome Ministarstvu za rad, obitelj i socijalna pitanja podnio zahtjev za reprezentativnost, ali da odluke o tome još do danas nema – navodno zato što u SVS-u ne navode činove, pa nije moguće dokazati broj članova koji su zaposleni u statusu vojnika. Tijekom ovog mjeseca SVS bi ponovno trebao prebrojati svoje članstvo, za kojeg Novak misli da broji nešto malo manje od 600 ljudi. Za reprezentativnost im, navodno, nedostaje tek 40 članova, budući je slovenskim Zakonom o obrani određeno da sindikat u Ministarstvu obrane postaje  reprezentativan ako je u njega učlanjeno najmanje 15 posto zaposlenika.

Konkretno, ova je tematika regulirana u 6. stavku članka 100.b, slovenskoga Zakona o obrani (Zakon o obrambi, Ur.l. RS, št. 103/2004), koji u originalu glasi:

100.b člen
(sindikalno združevanje)
(1) Delavci na obrambnem področju imajo pravico do sindikalnega združevanja in delovanja v skladu s predpisi.
(2) Sindikat ne more dajati mnenja k formacijam in organizaciji vojske, njeni opremljenosti, delovanju, pripravljenosti in uporabi. Sindikat ne more dajati mnenja k aktom vodenja in poveljevanja v vojski oziroma so njegova mnenja za ministra in načelnika generalštaba ter druge poveljujoče neobvezna.
(3) Sindikat ne glede na prejšnji odstavek, daje mnenje k elementom, ki so podlaga za določitev plače delavcem na obrambnem področju, o primerljivosti s plačami v javnem sektorju.
(4) Če je z zakonom ali kolektivno pogodbo ali pogodbo med ministrstvom in reprezentativnim sindikatom določeno, da mora minister pred odločitvijo pridobiti mnenje reprezentativnega sindikata, pa ne gre za primere iz drugega odstavka tega člena, mora poslati predlog odločitve ali akta v mnenje sindikatu in določiti razumen rok za oblikovanje mnenja, ki praviloma ne sme biti krajši kot 15 dni. Če minister ne uspe doseči uskladitve predloga odločitve z mnenjem sindikata, lahko sprejme neusklajeno odločitev, vendar mora pisno obrazložiti razloge, zaradi katerih ni bilo upoštevano mnenje sindikata, in s tem seznaniti sindikat.
(5) Pogoje za delovanje sindikata in sindikalnih poverjenikov v ministrstvu se ureja s pogodbo, ki jo skleneta minister in reprezentativni sindikat.
(6) Reprezentativni sindikat po tem zakonu je sindikat v ministrstvu, v katerega je včlanjenih najmanj 15 odstotkov zaposlenih v ministrstvu, če zakon ne določa drugače.

 

Iz slovenskog Ministarstva obrane kratko su komentirali da je „nesporno da SVS ne ispunjava uvjete za reprezentativnost“, ali unatoč tome „Ministarstvo kao poslodavac ne odriče Sindikatu vojnika Slovenija prava koja ima kao nereprezentativan sindikat u postupku zaštite individualnih prava svojih članova“. Aleš Hojs je pak poručio da će prijavu protiv sebe komentirati tek kada je vidi.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.