Prvi STANAG za crnogorsku obranu

 

Ministrica obrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić potpisala je odluku o usvajanju prvog standarda obrane u toj zemlji – SO STANAG 6001 – Razine poznavanja jezika, čime se definiraju i objašnjavaju razine i međurazine poznavanje jezika. Standard je usvojen preuzimanjem NATO standarda STANAG 6001 „Language proficiency levels (Edition 4)“. Ovaj standard obrane primjenjivat će MO i Vojska CG, kao i druge tamošnje državne institucije koje surađuju s NATO-om.

Ministarstvo obrane i Vojska CG već planiraju i organiziraju obuku iz engleskog jezika u zemlji i inozemstvu, a testiranje pripadnika VCG i MO po ovom standardu vršit će certificirani STANAG 6001 testing timovi.

Prepoznajući standardizaciju kao ključnu polugu unutarnje vojne organizacije, Ministarstvo obrane CG je izmjenama Zakona o obrani 2012. godine i donošenjem Pravilnika o standardizaciji na području obrane 2013. godine stvorilo pravni temelj za standardizaciju na području obrane. Prema Planu standardizacije za 2014. Godinu, predviđeno je donošenje 90 standarda, potrebnih za ispunjenje Partnerskih ciljeva, realizaciju Strateškog pregleda obrane, modernizaciju opreme i obuku pripadnika MO i VCG. Donošenjem standarda obrane MO CG i formalno ispunjava još jedan u nizu uvjeta potrebnih za dostizanje interoperabilnosti s partnerima, odnosno pozivnice za punopravno članstvo u NATO-savezu, kojoj se Crnogorci nadaju na ovogodišnjem NATO summitu u Cardiffu.

Danas je ujedno i zadnji dan trodnevne inspekcije specifičnog područja Crne Gore, koju obavljaju Inspekcijski tim SAD-a i gost inspektor iz Ujedinjenog Kraljevstva (JASIG). Radi se o inspekciji u skladu s „Bečkim dokumentom 2011“, koji predstavlja jedan od osnovnih mehanizama za izgradnju mjera sigurnosti i povjerenja u ovom dijelu Europe.

Specifično je područje obuhvatilo gotovo cjelokupnu površinu Crne Gore i sve jedinice u njenom organskom sastavu. Inspekcija je službeno otpočela 7. svibnja u 9 sati, brifinzima i prezentacijama zapovjednika te predstavnika Generalštaba i jedinica opisanih u godišnjoj informaciji o provođenju spomenutog sporazuma. U isto vrijeme, tijekom 7. i 8. svibnja, realizirani su i nadzorni letovi u tom “specifičnom području”, s ciljem provjere Godišnje informacije o vojnim aktivnostima, koju je Crna Gora razmijenila s ostalim članicama OESS-a krajem prošle godine. Na kraju inspekcije, čitav je tijek i realizacija aktivnosti bila vrlo pozitivno ocjenjena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.