Počela jesenska sezona međunarodne obrambene suradnje Crne Gore

Ministar obrane SAD-a Leon Paneta ugostio je crnogorsku Milicu Pejanović-Đurišić

Vrlo živi međunarodni odnosi u obrambeno-vojnom sektoru Crne Gore obilježili su posljednjih 10-ak dana. Kao najveći i možda najznačajniji događaj, koji je ujedno i otvorio jesensku sezonu međunarodne suradnje, okarakteriziran je posjet crnogorske ministrice obrane Milice Pejanović-Đurišić Sjedinjenim Američkim Državama od 07. do 13. rujna, te susreti koje je tamo imala s dužnosnicima obrambeno-sigurnosnog sektora. Uz podršku Crnoj Gori na putu prema euroatlantskim integracijama, Pejanović-Đurišić u State Departmentu dobila je obećanja o nastavku američke podrške reformi sektora sigurnosti, programima školovanja i obuke, modernizaciji i uništavanju viškova naoružanja i streljiva realizacijom Tehničkog sporazuma između SAD i Crne Gore.

U razgovoru s ministrom obrane SAD-a Leonom Panetom, njegova crnogorska kolegica zahvalila se na stručnoj pomoći ekspertnih timova na koncipiranju, definiranju i usklađivanju poslova i zadataka buduće vojno-obavještajne službe Crne Gore s NATO-standardima. Time su potvrđena ranije opovrgnuta nagađanja o američkoj pomoći u ustrojavanju takve službe pri Ministarstvu obrane CG. Službeni crnogorski izvori, uključujući i one iz Ministarstva obrane CG, tvrdili su, naime, da se očekuje dolazak tek jednog „specijalnog savjetnika“, koji će pomagati u reformi obrambenog sustava, s posebnim naglaskom na logistiku. Obavještajne i kontraobavještajne poslove za potrebe Oružanih snaga CG već neko vrijeme obavlja Agencija za nacionalnu sigurnost, a temeljem odluke Vlade CG iz siječnja ove godine i izmjena Zakona o obrani, ti bi se poslovi trebali ponovno vratiti pod okrilje Ministarstva obrane, uz ustrojavanje posebne Vojno-obavještajne agencije.

Planinarenje s Austrijancima….

Dok je crnogorska ministrica obrane obilazila američke znamenitosti, u Podgorici se 13. rujna ukazao načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Austrije, general Edmund Entacher, i sa svojim crnogorskim kolegom, viceadmiralom Draganom Samardžićem, razmotrio provedbu aktivnosti u okviru Plana bilateralne suradnje za ovu godinu. Načelnik Generalštaba Vojske CG posebno se zahvalio austrijskoj vojsci na „suradnji i podršci u obuci planinskih jedinica“, na čemu će i dalje surađivati. Osim Austrijanaca, crnogorskoj planinskoj jedinici u obuci pomaže i Slovenska vojska, što je najviše došlo do izražaja prilikom velikom snježnog nevremena u Crnoj Gori u proljeće ove godine, kada je Vojska Crne Gore pomagala na tlu, a slovenski helikopter Bell 412 davao podršku iz zraka.

….i informatizacija s Kinezima

Predstavnici kineskog Ministarstva obrane u posjeti crnogorskim kolegama

Iz hrvatske perspektive, najzanimljiviji su obrambeni odnosi između Crne Gore i Narodne Republike Kine. Dva tjedna nakon posjete hrvatskog ministra obrane Kotromanovića Kini, i izmjene svakolikih dojmova s tamošnjim vojno-obrambenim dužnosnicima, popraćenima prigodnim kulturno-umjetničkim programom s Klapom HRM-a kao glavnom zvijezdom, predstavnici Ministarstva obrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne obrane NR Kine potpisali su 14. rujna jedan vrlo konkretan ugovor. Riječ je o Protokolu o donaciji, temeljem kojeg će NR Kina Ministarstvu obrane CG donirati sredstva u vrijednosti 5 milijuna juana (više od 500 tisuća eura), uključujući tu i IT te komunikacijsku opremu.

Formalna suradnja te dvije zemlje u obrambenim stvarima uspostavljena je u listopadu 2011. godine, a Kina je zainteresirana i za nastavak te produbljivanje tih odnosa, pogotovo u području obrazovanja i obuke. Potpisujući Protokol o donaciji, direktor Ureda za međunarodnu suradnju NR Kine general-bojnik Qian Lihuo ponudio je Podgorici i mogućnost školovanja pripadnika Vojske CG na kineskim vojnim školama i akademijama.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.