Politička smjena na vrhu Slovenske vojske

 

Janko Veber, novi ministar obrane Republike Slovenije

Na prijedlog novog ministra obrane Slovenije, Janka Vebera, slovenska je Vlada na sjednici održanoj u četvrtak, 09. listopada, smijenila dosadašnjeg načelnika Generalštaba Slovenske vojske general-bojnika Dobrana Božiča i postavila novog, brigadira Andreja Ostermana. Osterman je dužnost stupa u ponedjeljak, 13. listopada, dok je Božič dobio utješnu funkciju vojnog izaslanika Republike Slovenije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. U  pristojno sročenom priopćenju Ministarstva obrane Republike Slovenije kaže se da je do promjene na čelu vojske došlo nakon više razgovora s vrhom Slovenske vojske, te da se general Božič složio sa željom ministra Vebera kako je promjena na čelu Ministarstva obrane najpogodnija za njegov odlazak na novu dužnost. Do smjene je došlo samo 3 tjedna nakon što je Janko Veber preuzeo mjesto ministra obrane, pri čemu je, tvrde slovenski analitičari, pokazao prilično nepoznavanje resora kojem je na čelu.

Neslužbeno, Božiču se zamjera koketiranje s Janšinim SDS-om, zbog čega se očekivalo da ga smijeni sada već bivši ministar Roman Jakič. Jakič, međutim, to nije učinio, tvrdeći da nije zgodno smjenjivati čelnog čovjeka vojske usred novog preustroja i planiranih reformi. Za vrijeme Božičevog mandata (2012.-2014.) Slovenska je vojska doživjela jednu od većih promjena otkad postoji, i to prije svega primjene u organizacijskoj strukturi i načinu djelovanja. Bitno je pomlađen časnički kadar, zbog čega je Božič došao u sukob s ondašnjim premijerom Janezom Janšom. Donedavni ministar obrane Roman Jakič Božičevu je smjenu komentirao na Twitteru: „Stvarno me zanimaju argumenti za smjenu načelnika Slovenske vojske, general-bojnika Božiča. Mislim da taj potez nije dobar.

Brigadir Andrej Osterman, novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske

S Božičevom smjenom nije se složio ni predsjednik Slovenije Borut Pahor, inače Vrhovni zapovjednik oružanih snaga, smatrajući kako nije dobra dosadašnja praksa da se s promjenom ministra obrane mijenja i načelnik Generalštaba, te ocijenivši dosadašnju suradnju s Božičem uspješnom. Božič je, naime, postavljen na sličan način kao i Osterman – u veljači 2012. novim načelnikom Generalštaba imenovao ga je tadašnji ministar obrane Aleš Hojs, smijenivši s te funkcije dotadašnjeg načelnika Alojze Šteinera. No Pahor je u svojem komentaru Božičeve smjene pokazao nedostatak pamćenja – nakon što je on došao na čelu Vlade krajem studenog 2008. godine, tadašnja ministrica obrane Ljubica Jelušič je, uz Pahorovo odobrenje, smijenila dotadašnjeg načelnika Generalštaba Albina Gutmana i postavila Alojza Šteinera.

Neslužbeno se govori i o tome da se sa smjenom Božiča nije složio ni novi slovenski premijer Miro Cerar, iako se njegov ured o tome još nije izjasnio. Nakon Božiča, Veber priprema i smjenu direktora Obavještajno-sigurnosne službe pri Ministarstvu obrane Bođtjana Perneta i direktora Direktorata za obrambenu politiku Primoža Šavca.

Božičev nasljednik brigadir Andrej Osterman svoju je vojnu karijeru, baš kao i Božič, započeo u Teritorijalnoj obrani RS, bio je član Manevarske strukture narodne zaštite i veteran je kratkotrajnog rata za Sloveniju 1991. godine. Najviše funkcije koje je obavljao u Slovenskoj vojsci je zamjenik zapovjednika slovenskih Oružanih snaga, zamjenik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne službe u Ministarstvu obrane i načelnik Škole za časnike. Bio je slovenski predstavnik u NATO-vom Odboru za standardizaciju, te predstavnik u National Advisory Group-u. S njegovim imenovanjem na čelo GŠSV složio se, navodno, i njegov dojučerašnji šef Dobran Božič.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.