Makedonija – što s profesionalnim vojnicima?

 

Ministarstvo obrane Republike Makedonije raspisalo je prošloga tjedna natječaj za prijam novih 125 profesionalnih vojnika u Armiju Republike Makedonije (ARM). Kandidati koji zadovolje tražene uvjete potpisat će ugovor na 3 godine i to za službu u specijalnoj jedinici pod nazivom “Vukovi”, te u drugim rodovima i službama ARM-a. Na natječaj se mogu javiti svi punoljetni državljani Makedonije, dok se od posebnih uvjeta traži završeno dobrovoljno služenje vojnog roka i da kandidati ne budu stariji od 25 godina na dan isteka natječaja za prijam profesionalnih vojnika. Oni koji žele u specijalnu jedinicu moraju znati plivati i trebaju biti u stanju preplivati 50 metara (što je zanimljiv uvjet za državu bez mora, s tek nešto jezera, rijeka i bazena u državi). Svi kandidati morat će polagati i pismeni ispit (opće obrazovanje i psihološki test), ići na provjeru fizičkih sposobnosti, te se podvrći zdravstvenom pregledu kod posebne komisije formirane pri Ministarstvu obrane. Pripadnici nacionalnih manjina, kojih u ARM-u ima 27 posto, ravnopravno se mogu javiti na natječaj ako zadovoljavaju propisane uvjete. Natječaj je otvoren 15 dana od dana objave.

Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će tijekom ove godine, kroz dva objavljena natječaja, Vojska Republike Makedonije zaposliti ukupno 250 profesionalnih vojnika. „Time se građanima daje mogućnost da dobiju posao, a vojsci da ojača svoje sposobnosti“, rekao je Gruevski. No nije to jedini način kako Ministarstvo obrane i Vojska doprinose zapošljavanju u zemlji s visokom stopom nezaposlenih.

U veljači prošle, 2014. godine usvojene su izmjene Zakona o službi u Vojsci Makedonije, koje su se u velikoj mjeri odnosile upravo na profesionalne vojnike. Prema ranijim izmjenama Zakona o službi u veljači 2012. godine, a na zahtjev sindikata, ugovor s profesionalnim vojnicima raskidao se po njihovom navršavanju 45. godine života. Izmjene s retroaktivnim djelovanjem odnose se na sve bivše profesionalne vojnike koji su nakon raskida ugovora ostali nezaposleni, a koji će, zahvaljujući novom zakonodavstvu, moći izabrati žele li mirovinu dočekati u Ministarstvu obrane ili nekom drugom državnom ili lokalnom tijelu. Predviđeno je, naime, da se bivše „profije“ angažira bilo za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, bilo u pravosudnoj, sudskoj ili šumskoj policiji, kaznenim institucijama, ili nekim drugim tijelima državne ili lokalne samouprave.

„Nakon što profesionalni vojnici budu raspoređeni na rad u druge državne institucije, ući će u normalan radni odnos, te će nastaviti primati plaće od tih institucija sve dok ne ispune uvjete za umirovljenje“,

objasnio je izmjene premijer Gruevski. Tim izmjenama obuhvaćena je grupa od 234 profesionalna vojnika koji su se po prekidu ugovora odmah prijavili na Zavod za zapošljavanje i stekli status nezaposlenih. Neovisni sindikat profesionalnih vojnika zahtijevao je da se izmjene odnose i na 120 vojnika koji su bili prisiljeni na umirovljenje 2012. godine, prije nego što je dobna granica za raskid ugovora podignuta s 38 na 45 godine.

Prosvjed bivših vojnika

Prosvjed bivših vojnika

Računa se da je kroz ARM do danas prošlo oko 3600 profesionalnih vojnika, te da je program „Lepeza“, osmišljen za njihovo snalaženje u novom, civilnom životu, debelo podbacio. Osnovna primjedba za „Lepezu“ bilo je nepostojanje mehanizama za prijenos vojnih znanja u civilni sektor na iznimno kompetitivnom tržištu rada u Makedoniji. Očito nije pomoglo ni to što je VMRO tijekom godina na vlasti pomicao dobnu granicu za raskidanje ugovora – najprije je to bilo navršenih 35 godina starosti, pa 38, i naposljetku 45. Zbog odredbe da s 38 godina starosti moraju van iz sustava, profesionalni su vojnici još 2009. godine prosvjedovali pred zgradom Vlade, tražeći bolje socijalne uvjete i bolju mogućnost zapošljavanja u državnim službama nakon prestanka aktivne vojne službe. Tadašnji ministar obrane Zoran Kojanovski odbio je njihove zahtjeve, smatrajući ih neprihvatljivima, ujedno najavljujući da se razmatra da se svi profesionalni vojnici iznad 38 godina prebace u aktivnu pričuvu, pri čemu bi dobivali naknadu u iznosu od 30 posto prosječne plaće profesionalca. Za ikakav pomak trebalo je još 5 godina.

Sukladno izmjenama Zakona o službi u Armiji Makedonije, svi bivši profesionalni vojnici čiji je radni status prekinut zbog dobne granice (uključujući i prve ture vojnika stare 35, odnosno 38 godina), a imali su status nezaposlene osobe na dan 31. prosinca 2013. godine, potpisali su novi ugovor o radu s Ministarstvom obrane i ARM-om. No ni taj proces ne ide jednostavno. Tako su u prosincu 2014. bivši profesionalci najavljivali prosvjed pred Vladom jer, iako im je u listopadu bilo najavljeno potpisivanje novih radnih ugovora, to se nije dogodilo ni nakon 2 mjeseca. Ministarstvo se tada vadilo da je do zastoja došlo zato jer su stručne službe morale najprije utvrditi tko ispunjava uvjete sukladno izmjenama Zakona o službi u Vojsci Makedonije. No, nepunih tjedan dana kasnije 59 bivših profesionalnih vojnika dobilo je poziv za dolazak na novo radno mjesto. Od 59 pozvanih, njih 57 je i iskoristilo pravo na ovako stečeni novi/stari radni odnos.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.