Makedonija: najveće smjene u Generalštabu ikad

 

Dan Vojske Makedonije, 18. kolovoz, kojim se ove godine obilježila 23. godišnjica postojanja makedonske vojske, službeno je označio velike kadrovske promjene u Generalštabu VS-a, kao i na čelu pojedinih zapovjedništava. Predsjednik Makedonije i vrhovni zapovjednik vojske Gjorge Ivanov donio je odluku o imenovanju 6 generala na različite funkcije u samom vrhu Vojske Makedonije (Armija Republike Makedonije – ARM), kao i o razrješenju 5 generala, što je, ukupno gledano, najveća smjena u povijesti Generalštaba ARM-a. Na sam Dan ARM-a objavljeno je imenovanje novog načelnika Generalštaba, general pukovnika Metodije Veličkovskog, dosadašnjeg zapovjednika makedonskog Združenog operativnog zapovjedništva (“Здружената Оперативна Команда” – ZOK). Dosadašnji načelnik Generalštaba, general zbora Gorančo Kotevski, koji je na toj dužnosti proveo punih godinu dana od službenog isteka mandata, postao je državni savjetnik za obrambena i strateška pitanja, i tu će dužnost obnašati u Kabinetu predsjednika Makedonije kao savjetnik za vojna pitanja.

Novi zapovjednik Generalštaba, general Metodija Veličkovski

Novi načelnik Generalštaba ARM, general Metodija Veličkovski

Iako su se do sada pojavljivale razne spekulacije o nasljedniku Kotevskog, Veličkovski je navodno jedini koji udovoljava formalnim uvjetima za imenovanje na dužnost načelnika Generalštaba ARM-a. Jedan od neslužbenih, ali najizglednijih kandidata za to mjesto, general bojnik Dimče Petrovski, početkom sljedeće godine ispunjava uvjete za umirovljenje, dok druga spominjana osoba, brigadni general Vasko Đurčinovski, nema dovoljno godina u tom činu kako bi mogao biti promaknut u viši čin. Ustrojbeno mjesto načelnika Generalštaba redovito zahtijeva čin barem general pukovnika, ali se prema Zakonu o službi u ARM-u na to mjesto može imenovati i general bojnik koji je proveo 2 godine na ustrojbenome mjestu. Veličkovski je ispunio upravo taj uvjet, budući je od ožujka 2012. godine bio na dužnosti zapovjednika ZOK-a u činu general bojnika. No njegovo postavljenje za načelnika Generalštaba ipak je bilo poprilično iznenađenje za poznavatelja obrambenog sustava u Makedoniji, kao i do sada rekordnih 15 imenovanja i razrješenja generala Vojske Makedonije. Osim novog načelnika, u Generalštab dolazi i njegov novi zamjenik – na mjesto dosadašnjeg zamjenika načelnika Generalštaba, generala pukovnik Nasera Sejdinija, dolazi general bojnik Muhamed Racaj. Primopredaja dužnosti u Generalštabu održana je prošlog četvrtka, 27. kolovoza.

Ministar obrane Jolevski, zapovjednik Generalštaba Veličkovski i zapovjednik ZOK-a Đurčinovski

Ministar obrane Jolevski, načelnik Generalštaba Veličkovski i zapovjednik ZOK-a Đurčinovski

Na dosadašnje mjesto Veličkovskog u Združeno operativno zapovjedništvo imenovan je brigadni general Vasko Đurčinovski, dosadašnji zapovjednik Pukovnije za specijalne operacije (PsO), dok je za njegovog zamjenika postavljen brigadni general Pavle Arsoski, dosadašnji zapovjednik Prve mehanizirane pješačke brigade. Na čelo ove jedinice, umjesto Arsoskog, imenovan je pukovnik Zoran Milevski. Za načelnika stožera u ZOK-u imenovan je brigadni general Azem Nuredin – dok je njegov prethodnik, brigadni general Stojan Dimčev, razriješen te dužnosti. U kolovozu je došlo i do promjene na čelu bojne Vojne policije (bVP), u sastavu Združenog operativnog zapovjedništva – njen dosadašnji zapovjednik, pukovnik Robert Tasevski, dužnost je predao pukovniku Vasku Kokolanskom, dosadašnjem načelniku stožera u toj istoj bojni.

Kao posebnu zanimljivost spomenimo još i “slučaj” generala zbora Miroslava Stojanovskog, bivšeg načelnika Generalštaba ARM-a (2005. do 2011.), i dosadašnjeg vojnog savjetnika predsjednika Makedonije – koji je kao djelatna vojna osoba sada nanovo preraspoređen u Ministarstvo obrane, gdje će čekati rješenje o svome umirovljenju.

No čini se da sva ova postavljenja nisu po volji Demokratske unije za integraciju (DUI), albanskog partnera u vladajućoj koaliciji predvođenoj strankom VMRO-DPMNE. Svečanost obljetnice ARM-a, na kojoj je predstavljen novi načelnik Generalštaba ARM, prošla je bez nazočnosti ijednog dužnosnika DUI-a, kao i bez Ilmija Selamija, zamjenika ministra obrane koji dolazi iz albanskih redova.

Vojska Makedonije angažirana je na prihvatu migranata na južnoj granici

Vojska Makedonije angažirana je na prihvatu migranata

U govoru povodom Dana Vojske Makedonije, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov istaknuo je potrebu za opsežnim reformama sigurnosnog sustava u zemlji, dok je ministar obrane Zoran Jolevski najavio da će ključna zadaća u narednom razdoblju biti opremanje i modernizacija Vojske Makedonije, kao i uspostavljanje specijalizirane Katedre za vojno zrakoplovstvo.

 

„Imali smo 9 rotacija u Iraku i 27 rotacija u Afganistanu, gdje smo jedno vrijeme imali više vojnika po glavi stanovnika od 90 posto zemalja-članica NATO-a. Naši mirovnjaci su dio međunarodnih misija: Odlučna podrška u Afganistanu, ALTHEA u BiH, i UNIFIL u Libanonu“,

istaknuo je Ivanov, dodavši kako Makedonija još uvijek nije članica NATO-a, ali je za to potpuno spremna:

„Ono što se na žalost nije promijenilo još od 2010. godine su dvojni standardi i nelegalna blokada u članstvu NATO-a, iako smo odavno ispunili sve kriterije za članstvo. Predugo čekamo da zauzmemo mjesto koje nam pripada. Makedonija je spremna za članstvo u NATO-u, a je li NATO spreman za članstvo Makedonije – ostaje da se vidi na summitu u Varšavi“,

zaključio je Ivanov pozvavši partnere Makedonije da podrže njenu kandidaturu za Savez.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.