“Begej 2016” – prilika za promociju srpske vojne industrije

 

Prošloga je ponedjeljka u Srbiji tradicionalno obilježen Dan pobjede i Dan Vojske Srbije, ove godine sa središnjom svečanošću u Zrenjaninu, na tamošnjem Trgu slobode. No glavni dio proslave ipak je bio vojni defile „Begej 2016“, svojevrsna mini parada na kojoj je sudjelovalo nešto više od 1.300 pripadnika Ministarstva obrane RS i Vojske Srbije, te oko 40 raznih primjeraka naoružanja i opreme. U pješačkom postroju po prvi su puta sudjelovali i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka pod oružjem, dok su kadeti Vojne akademije već tradicionalno nosili replike pukovskih zastava. Od zrakoplova, nad Zrenjaninom su proletjeli: helikopter tipa Gazela/Gama, školski borbeni zrakoplov Galeb G-4, lovac-bombarder „Orao“ i lovački zrakoplov MiG-29 (ostalo je nepoznato da li s ruskim ili srpskim akumulatorom).

Osim ovih nekih načelnih stvari kojima se pohvalilo Ministarstvo obrane Srbije, Radio televizija Srbije izdvojila je i nekoliko sustava koji su u Zrenjaninu imali djelomičnu premijeru, a uskoro bi trebali, navodno, ući u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije. Najveća novina je, piše RTS, bespilotna letjelica „Pegaz“, nastala u radionici Vojno-tehničkog instituta, koja je u Zrenjaninu prvi puta pokazana i u verziji s navođenim raketama. Doduše, nije bilo nikakvih podataka o kakvim se raketama radi, a „odokativna“ je procjena da je riječ o „pametnim raketama s televizijskim ili navođenjem putem infracrvenih zraka“. Institut „Mihajlo Pupin“ napravio je za „Pegaza“ zemaljsku stanicu za upravljanje, koja istovremeno može biti i simulator za obuku.

Među eksponatima našao se i modernizirani raketni sustav „Oganj“, s automatiziranim sustavom rada i raketom dometa od čak 50 kilometara, kako kaže RTS, iako je varijanta tzv. „poboljšani Oganj“ deklarirana na domet od ipak nešto manjih 30 kilometara.

Na svečanosti u Zrenjaninu predstavljeni su i navođeni protuoklopni projektili, prije svega raketa „Pauk“ koja se ispaljuje sa zemlje ili helikoptera „Gazela“. „Pauk“ ima domet veći od 8 kilometara, navodi se bežično ili putem tankog optičkog kabla, te ima glavu za samonavođenje putem infracrvenih zraka, piše RTS. Proizvođač je tvrtka „EdePro“ iz Beograda. Osim samih raketa, u Zrenjaninu je bila izložena i fotografija koja prikazuje helikopter „Gazela“ kako nosi 4 „Pauka“ odjednom. „Pauk“ ima tzv. „tandem“ bojevu glavu, s dva eksplozivna punjenja, te postiže brzinu od navodno čak 720 kilometara na sat.

Iako bez spominjanja ikakvih detalja, kao velika novost pokazana je vođena raketa 2-T-5, montirana na oklopno vozilo POLO M-83, koje je trenutno glavna udarna snaga protuoklopnih jedinica Vojske Srbije. U Zrenjaninu je pokazana postojeća lansirna rampa s mjestima za 6 raketa, a uz novu raketu izložene su bile i 3 vrste „Maljutki“ (9K11, NATO oznaka AT-3 Sagger) – jedna koja se već koristi i dvije koje je modernizirao proizvođač – tvornica „Krušik“ iz Valjeva. Raketa 2-T-5 ima sličnu oznaku kao i modernizirane „Maljutke“ 2-T-F i 2-T-P, pa RTS pretpostavlja da je moguće da je riječ o novoj, većoj i ubojitijoj verziji „Maljutke“.

Pri kraju sumiranja „noviteta“ iz radionica srpske vojne industrije, RTS zaključuje kako su „taktičko-tehničke karakteristike u nivou naoružanja najmoćnijih država“, pa ipak – nabava novog naoružanja „pomogla bi razvoj obrambene industrije Srbije, vojsci bi omogućila modernizaciju po puno povoljnijoj cijeni, a novac poreznih obveznika ostao bi u Srbiji“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.