Predstavljamo: Težak dan za američku SEAL postrojbu

 

Knjiga osobe navedene kao Mark Owen (što je pseudonim), te spisalački bitno iskusnijeg Kevina Mauera, kao koautora, prilično je zanimljivo djelo. Dok u žanru memoarne literature bivših specijalaca o njihovu vremenu provedenom u postrojbama specijalne namjene i ne bi bila nešto novo ili radikalno posebno, “Težak dan” je zanimljiv jer vodi prepričavanju detalja jedne konkretne i nedavne operacije. Naime, autor i ujedno glavni lik knjige voditelj je jedne od dvije udarne skupine u operaciji “Neptunovo koplje”, akciji kojom je u noći 1. svibnja 2011. likvidiran Osama bin Laden (o kojoj smo pisali na portalu Obris.org). Točnije, autor je bio u helikopteru koji se nesretnim slučajem srušio tijekom misije u Abbottabadu, pakistanskome gradu samo 50-ak kilometara od Islamabada, pri kompleksu zgrada u kojima se skrivao bin Laden – u helikopteru koji je onda ostavljen i pri polasku djelomično uništen eksplozivom.

No, iako je akcija uklanjanja osobe s kodnom oznakom “Geronimo” vrhunac knjige, “Teški dan” počinje konvencionalno – od djetinstva glavnoga lika, njegovog ulaska u oružane snage i onda opredjeljivanja za postrojbe posebne namjene, sve to kroz prvih 9 poglavlja knjige. Čitateljima se opisuje razvoj i obuka specijalca, njihova oprema i napredovanje u službi – s posebnim naglaskom na to što je United States Naval Special Warfare Development Group (poznata i kao SEAL Team Six), zašto tu skupinu u američkim oružanim snagama smatraju ozbiljnom, i kako u taj ograničeni krug profesionalaca ući. To sve predstavlja očekivani autorski put, i iako je korektno napisano, nije posebno oduševljavajuće. U radnju se postupno uvode detalji s terena, iz Iraka i Afganistana, tako da onda sam početak akcije “Neptunovo koplje”, u 13. poglavlju knjige, dolazi kao nekakav logični vrhunac radnje. To je ujedno i vrhunac vojne karijere nominalnoga autora (s njegovih ukupno 13 tura na terenu), o čijem formalnome završetku govore poglavlje 19. i kratki epilog.

Sama je akcija obračuna s Osamom bin Ladenom prilično zanimljiva. Planiranje i priprema operacije vidljiva je iz perspektive koju ostali javni i medijski izvori na tu temu nisu mogli obuhvatiti. U tekstu se vide i promišljanja o mogućim stranputicama akcije, kao i činjenica da na terenu stvari tek u idelanome slučaju zapravo samo donekle sliče planiranoj i uvježbanoj varijanti operacije, iz razdoblja priprema. Sve je to korektno i grafički ilustrirano, gdje pomalo žalosti da su fotografije iz ranijih faza autorove karijere u koloru (ukupno 16 fotografija – pejzaži, oprema i akcije), dok osam stranica ilustracija vezanih uz poduhvat u Pakistanu čine tek crno-bijele karte, sheme i 3D-prikazi.  

Tipični komplet personalizirane opreme

Ono što u knjizi “No easy day” posebno upada u oči je i utjecaj dvaju vanjskih, nevojnih faktora na moderno ratovanje. Prvi je tu utjecaj medija, koji prate ratove općenito, ali i djelovanje američkih postrojbi u njima. Dok je za same pripadnike postrojbe SEAL tim 6, zvane i DEVGRU, smiješno čitati bajke o sebi samima, postupno na vidjelo izranja i nešto drugo – problemi u odnosu s odvojenim izvještajnim sustavom, koji radi svoje brzo i ustrajno, a mimo državnih nastojanja za plasiranjem službene verzije događaja. Dok se i neki opisi iz knjige zapravo razlikuju od te, službene verzije, i pri kraju same knjige postaje vidljiva i određena zabrinutost autora za svoj identiteta (sada kao umirovljenika, civila) te sigurnost. Kao drugo, u ovome se djelu odražava i ponešto od američke unutarnje i vanjske politike – od oklijevanja političara, “Washingtonske mašine”, u davanju odobrenja za akcije – što sve ovisi o birokraciji i pravnicima, pa do načina na koji se opisuje političko skupljanje bodova na uspješno zaključenome poduhvatu. Upravo ova otvorenost autora pri opisima politike, vjerojatno je bila zaslužna za barem dio događanja koja su uslijedila izdavanju knjige “No easy day”.

Dva uređaja više daju šire vidno polje i finiju sliku

Na kraju, treba spomenuti i kontroverze koje je objava knjige “No easy day” izazvala ove jeseni u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, prezentacija njenog prvog izdanja održana je početkom rujna, u predizborno vrijeme. Ubrzo po izlasku knjige, televizijska stanica Fox News je otkrila pravo ime autora –  Matt Bissonnette – no to je bio tek početak kontroverzi. Dodatnu je reklamu knjizi dala javna diskusija je li u njoj bilo odavanja nekih podataka koje bi američki obrambeni sustav označio kao tajne? I tu je na kraju odgovor ipak bio “DA”, iako s vrlo malo konkretnijih komentara. Kao drugo, a vezano uz pitanje tajnosti – postavilo se i pitanje, nije li Matt Bissonnette pri svojoj suradnji oko knjige ujedno povrijedio i Sporazum o čuvanju tajnih podataka (Non-disclosure Agreement), koji je potpisao ulaskom u oružane snage. Ovdje su se nedoumice koncentrirale oko pravnih detalja – gdje je bivši specijalac svoj tekst, umjesto prvo na pregled pravnoj službi američkoga Pentagona, dao izdavaču i njihovom specijaliziranom pravniku – opet time prekršivši politiku čuvanja povjerljivih podataka. Svemu tome nije pomoglo ni izdavačko tempiranje datuma pojavljivanja knjige na policama – početkom rujna, taman nakon održavanja Nacionalne konvencije Republikanske stranke, i gotovo istodobno s Nacionalnom konvencijom Demokratske stranke – dakle, na samome početku furiozne jesenske faze izborne kampanje u predsjedničkim izborima 2012. godine. Za knjigu koja se bavi aktualnim vojnim temama iz domene postrojbi specijalne namjene, to je garantiralo da će njeni prigovori na političare biti spomenuti i u kampanji za izbor novog vrhovnoga zapovjednika, što možda i nije bilo baš ono što si je autor zapravo priželjkivao.

Iako se čitava ta diskusija posljednjih mjeseci utišala, možda i zbog kraja izbornoga ciklusa te prelaska teme u vode pravnih postupaka o odavanju klasificiranih podataka, sve ovo smo i u doba neposrednog odvijanja smatrali dovoljno zanimljivim da o tome na portal Obris.org, u video kutak, 5. rujna uvrstimo povezani video-prilog pod naslovom “Nedavno izašla knjiga o smaknuću Osame bin Ladena ipak odaje povjerljive podatke, tvrdi Pentagon”. Možete ga ponovo vidjeti ovdje…  

 

 

Podaci o knjizi:

NO EASY DAY, The only first-hand account of the Navy SEAL mission that killed Osama bin Laden“, autori Mark Owen i Kevin Maurer, ilustrirano, 316 stranica (s prilozima, bez indeksa i tek sa simboličkim popisom literature), izdanje Michael Joseph of Penguin Books, UK, 2012.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.