Predstavljamo: Taktika i doživljaj bitke u doba Napoleona

 

Djelce Taktika i doživljaj bitke u doba Napoleona bavi se točno onim što mu naslov kaže: taktikom postrojbi niže razine, uglavnom do bojne, kao i neposrednim iskustvima iz bitaka i pohoda napoleonskoga doba. Autor Rory Muir, inače povjesničar s nizom objavljenih knjiga na temu napoleonskih ratova, sačinio je knjigu isključivo iz sekundarnih izvora i uz to prilično anglocentrično. No ipak, svojom čvrstom strukturom i obiljem podataka ovo djelo nije bez vrijednosti.

Knjiga je podijeljena u četiri dijela, svaki s dva do pet poglavlja, a koji obrađuju pojedine aspekte taktike i same borbe. U prvom, uvodnom dijelu autor se bavi općenito iščekivanjem bitke i samim bitkama i bojnim poljima. Drugi dio razrađuje redom: topništvo, lako pješaštvo, pješaštvo (općenito), te konjaništvo. Treći dio opisuje ulogu generala, zatim  stožernih časnika, trupnih časnika, pitanja morala i kohezije postrojbi, kao i stavove i osjećaje sudionika borbi. Naposljetku, završni dio bavi se efektima pobjede, odnosno poraza, kao i tipičnim zbivanjima koja bi uslijedila neposredno nakon bitke.

Sam autor izražava žaljenje da je naišao na jako malo ne-engleskih izvora. Ovo mu je teško za povjerovati: s obzirom da se kao Britanac oslonio na sekundarne izvore, tj. građu koja već jest prikupljena i otisnuta, ne čudi anglocentričnost konačnog rezultata, što je i najveća pojedinačna zamjerka ovoj knjizi. Autor tek tu i tamo citira pokoji francuski, ruski ili pruski izvor, ali zbilja zgodimice. Uistinu je teško povjerovati da drugdje po Europi nema dnevničke građe, privatne korespondencije, memoara itd.!

S druge strane, jednom kad se prihvate ograničenja ovog djelca – u prvom redu vizura, iz koje su se Napoleonski ratovi sastojali od Poluotočnog pohoda i Waterlooa – knjiga daje dosta zanimljivih podataka i anegdota. Posebno je zanimljiv samostalni esej u kojem autor na kraju knjige razmatra izvore koje je rabio. No ilustracije su rudimentarne, a brojčani podaci također zgodimični i dani više uzgred. Knjiga, dakle, nije sveobuhvatna (a kamoli komparativna) analiza, već nabrajanje zgoda kroz koje su prolazili vojnici, dočasnici i časnici.

Uzevši navedeno u obzir, knjiga Taktika i doživljaj bitke u doba Napoleona može se preporučiti samo najzagriženijim proučavateljima Napoleonskih ratova, i to samo ako su spremni prihvatiti ograničenja ovog djelca. Ostali čitatelji mogu je komotno preskočiti.

 

Podaci o knjizi:

Tactics and the Experience of Battle in the Age of Napoleon, Rory Muir, 342 stranice s indeksom, dodatak: esej o bibliografiji, izdanje Yale University Press, New Haven i London 1998., 2000.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.