Predstavljamo: SpringSharp, simulator osnivanja ratnog broda

 

Besplatan i beskrajno zabavan računalni program Springsharp NIJE igrica. Radi se simulatoru osnivanja ratnog broda, koji na temelju empirijski “podešenih” metoda matematičkog modeliranja omogućava korisniku simulirati nastanak projekta. Da se razumijemo – ciljana publika ovog simulatora nisu brodograditelji, već ponajprije hobisti koji se žele zabaviti simulirajući povijesne brodove, i to one koji su nastali – ili mogli nastati – u razdoblju od cca. 1860. do 1950. godine.

Alat ili igračka? Definitivno ne banalna igračka…

Program je nastao temeljem ranijeg simulatora Springstyle autora Ricka Robinsona, koji je napisao izvorni kod za potrebe ljubitelja povijesti i alternativne povijesti na raznim internetskim forumima poput Warships1. Novi kod napisali su programeri James Ross-Gowan i Ian Ross-Gowan. Posljednja iteracija programa, Beta inačica SpringSharp 3.0b3, objavljena je još 20. travnja 2008. godine, pa se čini kako je projekt zastao, možda i za trajno, što je zapravo prilična šteta. Ovo je ujedno inačica koju smo iskušali za potrebe prikaza.

Sam program ima nekoliko izbornika u koje korisnik upisuje podatke. Većinu podataka potrebno je upisivati ručno, dok neke program sam izračunava. Krenimo redom. Prvi izbornik traži odabir sustava mjera u kojem ćete raditi, te unos osnovnih izmjera broda i koeficijenta punoće. Budite oprezni, jer istisnina koju dobijete ostaje neizmijenjena do kraja “projektiranja” – jasno, ako je ne podesite naknadno! Slijedi određivanje visine nadvođa, o čemu ovise stabilitet i pomorstvene značajke, ali i cjelokupna čvrstoća trupa. U trećem izborniku možete se do mile volje igrati izborom topova koje brod nosi, i to u pet podizbornika za pet brodskih bitnica – od glavne do strojnica. Četvrti izbornik posvećen je različitom drugom naoružanju: torpedima, minama, podvodnim oružjima, a ovdje možete upisivati i razne druge nespecificirane težine poput (recimo) katapulta i aviona, koje ipak morate sami odrediti. U petom izborniku određuju se debljine oklopa, dok šesti služi izboru porivnih strojeva, uključujući vršnu brzinu i doplov pri ekonomičnoj brzini. Sedmi izbornik omogućava fino podešavanje stabiliteta i pomorstvenosti. Naposljetku, osmi izbornik daje sažeto izvješće o dovršenom “projektu”, dok je deveti naznaka o autorima i njihovim pravima.

A sada – TEST!

No, radi li SpringSharp uopće? Za potrebe testiranja uzeli smo krstaricu Dalmacija nekadašnje Kraljevine SHS (ex-SMS Niobe, kasnija Cattaro, kasnija ponovno Niobe), te kroz program protisnuli podatke kako ih navodi priručnik Weyer’s Taschenbuch der Kriegsflotten za 1939. godinu. Rezultati su ispali prilično dobri: primjerice, podatke koje korisnik ne upisuje ručno SpringSharp aproksimira iznenađujuće dobro. Recimo, kapacitet bunkera za ugljen “pogođen” je točnošću oko jedan posto, dok snaga strojeva odstupa oko dva i pol posto!

 

Program je testiran na krstarici Dalmacija nekadašnje Kraljevine SHS (ex-SMS Niobe, kasnija Cattaro, pa ponovno Niobe)

Jasno, pravi zaljubljenici će probati i nešto zahtjevnije od starog malog broda. Recimo, washingtonsku “limenjaču” standardne istisnine 10.000 tona s topovima 203 mm ili bojni brod prema ograničenjima Washingtonskog ili Londonskog ugovora o ograničenju pomorskog naoružanja. Time počinje prava zabava, te postaju jasnije teškoće s kojima su se projektanti susretali u razdoblju između dva svjetska rata. SpringSharp je tu nemilosrdan i praktički je nemoguće unutar nametnutih ograničenja sačiniti uravnoteženu borbenu plovnu jedinicu.

Povrh ranije inačice 2.1, moguće je skinuti i priručnik za uporabu, kao i primjere već simuliranih projekata (već sadržane u komprimiranoj datoteci inačice 3.0b3), no pri učitavanju ovih primjera treba ručno prebacivati decimalne točke u zareze, ukoliko se želi očitati ih u decimalnom sustavu mjera. Ukoliko bi se programu moglo štogod zamjeriti, to je (ipak) pretežita tekstualnost sučelja, kao i ograničenje na površinske ratne brodove. Naime, program ne podržava podmornice, a simuliranje nosača aviona zahtijevalo bi puno nagađanja na strani korisnika, pa to ne treba ni pokušavati. No, ljubitelji ratnih brodova iz razdoblja pare i čelika, te površinskih ratnih brodova iz razdoblja svjetskih ratova neće biti zakinuti u zabavi. Jednom riječju, SpringSharp se može preporučiti svim zaljubljenicima u povijest ratnog brodovlja.

 

Podaci o programu

SPRINGSHARP, 2001.-2008., James Ross-Gowan i Ian Ross-Gowan, besplatan program dostupan na adresi: http://www.springsharp.com/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.