Predstavljamo: Krv, suze i glupost

Značaj knjige “Krv, suze i glupost” sažet je u jednoj autorovoj uvodnoj rečenici: “Ova knjiga, poput Lovca ili Munjevitog rata prije nje, ne bi ugledala svjetlo dana bez pokojnog A. J. P. Taylora, koji mi je kazao da je povjesničar-amater svejedno povjesničar“. 

Naime, Len Deighton svoju karijeru sačinio je ponajprije kao autor špijunskih hladnoratovskih trilera, no njegove povijesne knjige izdane su i u Hrvatskoj: “Munjeviti rat” još 1980., odnosno “Lovac, zračna bitka za Britaniju” godine 1984. No, ovo djelce, čiji naslov očito parafrazira izreke Winstona Churchilla, ostalo je domaćem čitatelju razmjerno nepoznatim – što je šteta. 

Deightonova knjiga, koja daje objektivni pogled na II. svjetski rat (kako podnaslov sugerira), zapravo je pregled Drugog svjetskog rata od njegovog početka pa do početka 1942. godine, što bismo mogli okarakterizirati početnom fazom ovog sukoba, kad su sile Osovine bile u usponu. Podijeljena je u šest dijelova, s prilično samorazumljivim naslovima: Bitka za Atlantik, Hitler osvaja Europu, Sredozemni rat, Rat u zraku, Barbarossa: napad na Rusiju, te naposljetku Japan ide u rat. Radi se o prikazu iz britanske vizure, pri čemu autor ne štedi svoje sunarodnjake: nekompetencija, aljkavost, tvrdoglavost i konzervativnost provlače se kroz knjigu poput niti vodilja. Prikaz pak obuhvaća i suho dokumentirane mehanizme odlučivanja na najvišoj razini zapovijedanja, kao i plastične opise iskušenja kroz koja su prolazili borci na bojišnici.

Deightonova analiza nije baš preduboka, ali je učinak prilično pitak: bilo da se radi o pribavljanju njemačkog stroja za šifriranje Enigma (a koja je ionako godinama bila dostupna na otvorenom tržištu kao komercijalni stroj za kriptiranje), bilo da je riječ o kompleksnijim temama kao što su britanske, francuske ili njemačke pripreme za rat, materija je izložena na jasan i pregledan način. Deighton zgodimice skicira i dublje probleme, primjerice kad opisuje kako je Britanija bila de facto bez novaca 1939. godine, ili kako je popularnost nacističkog režima izvirala iz životnog standarda njemačkog pučanstva, što je pak ozbiljno kočilo prelazak na ratni režim privrede. Unatoč tome, jasno je da djelce cilja na širu i manje zahtjevnu publiku.

Posebnu vrijednost ovoj knjizi daju linijske ilustracije, sheme i tematski zemljovidi autora Denisa Bishopa (zaštitni znak i drugih Deightonovih povijesnih knjiga), koje dodaju na jasnoći pregleda. S druge strane, nakon Deightonove razoružavajuće početne rečenice o vlastitom amaterizmu, teško je smoći okrutnosti za pomno seciranje nedostataka djela. Jednom riječju, “Krv, suze i glupost” može se slobodno preporučiti onima koji se žele na lagan način i bez puno napora uputiti u početnu fazu II. svjetskog rata.

 PODACI O KNJIZI:

BLOOD, TEARS AND FOLLY, An Objective Look at World War II, autor Len Deighton, ilustrirano, 653 stranice s indeksom, izdanje PIMLICO, Random House, UK, London 1995.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.