Predstavljamo: Hrvatska legija na Istočnome bojištu 1941. – 1943.

Promocija knjige “Hrvatska legija, 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija na Istočnome bojištu 1941. – 1943.” održana je u utorak, 12. lipnja 2012. godine. Događanju koje je započelo u 17 sati, u bivšoj velikoj čitaonici zgrade Hrvatskog državnog arhiva (poznatoj i kao “Stari NSB”), prisustvovalo je stotinjak ljudi, razasutih uz duge stolove, karakteristične za ovu veliku dvoranu.

Ova knjiga, zajedničko djelo Zagrepčana Amira Obhođaša i Australca Jasona D. Marka, po prvi put ozbiljno i detaljno ujedinjuje ratne dnevnike ove, pomalo specifične povjesne postrojbe (kojima se detaljno bavio Milan Pojić, u knjizi “Hrvatska pukovnija 369. na Istočnom bojištu 1941. – 1943., Ratni dnevnik”), s dokumentima iz pismohrane dotične vojne postrojbe – koji su sačuvani u Vojno-istorijskome institutu u Beogradu, a u Zagrebu postoje isključivo u mikrofilmiranome obliku izrađenom tijekom 1960-tih – ali i sa stručnim knjigama te dodatnim povjesnim dokumentima zapadnog i istočnog podrijetla.

Amir Obhođaš, hrvatski koautor predstvljene vojno-povijesne studije

 

Amir Obhođaš, inače načelnik Mikroteke i fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu te od 2010. i magistar znanosti (s temom “Kopnene postrojbe NDH na Istočnom bojištu 1941. – 1943.”) – u ovom opsežnom vojno-povijesnom djelu obrađivao je u detalj hrvatsku postrojbu, njena borbena djelovanja i sudbinu. Za to vrijeme, njegov su-autor Jason D. Mark djelu je dao širi kontekst, obuhvaćajući tu i druge bliske postrojbe, a sve to na temelju svog dosadašnjeg višegodišnjeg stručnog rada (tri knjige o pojedinim aspektima borbi oko Staljingrada).

Stotinjak je ljudi popratilo predstavljanje knjige u Hrvatskom državnome arhivu

O samoj predstavljenoj knjizi, inače prvom objavljenome djelu nove izdavačke kuće “Despot Infinitus d.o.o.”, prisutnima su se obratili izdavač Zvonimir Despot, Mario Werhas iz Instituta za razvoj obrambenih sustava u sklopu MORH, te Milan Pojić, načelnik Odsjeka za vojno gradivo Hrvatskog državnog arhiva. Od dvojice autora, u Zagrebu je jučer bio samo Amir Obhođaš, koji je nizom karata i slikovnog materijala (kojim i njegova knjiga obiluje) zorno predstavio dosege ovog stručnog i znastvenog djela kakvo se u nas ne vidi često.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.