Predstavljamo: Hrvatska pomorska legija u Državnom arhivu

Predstavljanje izdanja strojopisa Andra Vrkljana u Dvorani kataloga zgrade HDA

U prostorima Hrvatskog državnog arhiva se oko 12.30 u petak, 23. ožujka 2012. godine, okupio neuobičajeno velik skup ljudi. Dok bi neupućeni promatrač pretpostavio da ovi prostori takvu navalu nisu vidjeli od davnih NSB dana, tek bi ga zbunio prosjek godina jučerašnjih posjetitelja – budući da među stotinjak prisutnih nije bilo djece, tek nešto studenata, podosta ljudi srednjih godina i pokoji veteran.

 

Vjekoslav Kralj (u zelenom), jedini pripadnik Hrvatske pomorske legije na događanju

 

Događanje koje je okupilo sve te ljude u negdašnjoj dvorani kataloga, koju i danas obilježavaju ormari s ladicama za knjižne kartice, bilo je predstavljanje knjige “Hrvatski argonauti 20. stoljeća – Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941. – 1944.“. Radi se o izdanju Hrvatskog državnog arhiva s kraja 2011. godine, kojim je javnosti predstavljen strojopis Andra Vrkljana, kapetana bojnog broda i negdašnjeg zapovjednika Hrvatskog pomorskog odjela na Crnome moru. Radi se o svojevrsnom ratnom dnevniku, kojeg je Vrkljan napisao kasnije – tijekom 1970-tih i 1980-tih, kada se nakon dugog boravka u Argentini skrasio u Njemačkoj. Osim vlastitih iskustava i sjećanja, autor je krenuo istraživati materiju teksta i u arhivu njemačkog mornaričkog zapovjedništva, a kontaktirao je i druge bivše pripadnike ove postrojbe, ne bi li i njihovim saznanjima i opisima dopunio tekst. Ovo djelo o pomorskome djelovanju NDH na Crnome moru gotovo da uvodi u serijal specijaliziranih knjiga Hrvatskog državnog arhiva, a na spomenutu ratnu tematiku, budući se dobro nastavlja na knjigu “Hrvatska pukovnija 369. na istočnom bojištu 1941. – 1943. Ratni dnevnik”, Milana Pojića iz 2007. godine.

 

Dodatna oprema

Koautor Freivogel i urednik Brnardić na predstavljanju knjige

Knjiga koja je jučer predstavljena javnosti, dodatno je obogatila  uradak bivšega zapovjednika Vrkljana uvodnikom napisanim od Vladimira Brnardića, urednika knjige, te nizom radova Zvonimira Freivogela, vodećeg hrvatskog stručnjaka za povijest pomorstva na Jadranu. Dok Brnardić u svome uvodu opisuje nastanak predstavljene knjige, pribavljanje pojedinih materijala i ilustracija, te osnovnu temu djela, Freivogel je na originalni Vrkljanov strojopis dodao nekoliko namjenski pisanih dodataka – tekstova kojima je ukratko ilustrirao vojno-pomorsku situaciju na Crnome moru u doba djelovanja tematizirane hrvatske postrojbe, kao i omjere snaga sovjetske Crnomorske flote te osovinskih mornaričkih sastava. Uz to, Freivogel je izradio i čitav niz tabličnih dodataka, koji su dopunili originalne autorove priloge i karte, pri tome detaljno prikazujući angažirane snage pojedinih zaraćenih strana, podatke o njihovu brodovlju i poznatim sudbinama pojedinih plovila. Strojopis KBB Andra Vrkljana sa svim tim dodacima objavljen je 2011. i predstavljen javnosti 23. ožujka 2012.

Strojopis Andra Vrkljana objavljen je 2011. godine i predstavljen javnosti 23. ožujka 2012.

 

Ukupno gledano, knjiga “Hrvatski Argonauti 20. stoljeća – Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941. – 1944.” (čiji je naslov vjerojatno asocijacija na tekst Vjekoslava Vrančića, objavljen u emigrantskome časopisu Drina, u Madridu 1967.) – iako u mekome uvezu, na svojih 272. stranice daje iznenađujuće bogat, sređen i ilustriran prikaz jednog od elemenata hrvatske vojne povijesti koji dosad baš i nije bio dobro poznat široj javnosti. Iako su se na početku ovog izdavačkoga poduhvata njegovi sudionici (što urednik Brnardić ističe i u uvodu) pribojavali manjka slikovne građe, konačno je djelo i tu iznenađujuće dobro obavilo posao. Prikupljene fotografije, njih ukupno 222 (većinom dosad neobjavljene), živo i detaljno ilustriraju promatrana ratna događanja na Crnome moru – dok na dokumentarnosti dodaje još i 5 karata te 7 opsežnih podatkovnih tabela.

Upravo zbog svega spomenutoga, dok ovo nije jedini objavljeni rad na temu – prilično je jasno kako se već sada radi o referentnome djelu, knjizi čije će dosege biti izuzetno teško nadmašiti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.