Norveška donacija Makedoniji – pomoć i solidarnost

 

Kako su priopćile Oružane snage Norveške, ova je skandinavska zemlja poslala Sjevernoj Makedoniji kamione i druga terenska vozila. Radi se o donaciji ukupno 40 Scania kamiona i 36 višenamjenskih vozila iz sastava norveških Oružanih snaga. Ova je donacija, napominju Norvežani, neizravna podrška Ukrajini, budući je Sjeverna Makedonija do sada donirala značajnu količinu vojne opreme Ukrajini. Norveška će donacija doprinijeti da Makedonija i makedonska vojska nadopune barem dio dane opreme. Ono što je još bitnije, ova donacija pomoći će Makedoniji u osnivanju pješačke bojne koja će činiti dio stalne pripravnosti NATO-a.

Nadalje, stoji u priopćenju norveških Oružanih snaga, NATO savez 4. travnja ove godine puni 75 godina. Sjeverna Makedonija je članica saveza od 2020., dok je Norveška članica NATO-a od osnivanja Saveza sada već davne 1949. godine. Sposobnost NATO-a da odgovori u krizi ili sukobu ne ovisi o jednoj naciji, već o snazi ​​i solidarnosti svih članova. Sjeverna Makedonija je poduzela nekoliko koraka za razvoj svoje obrane u skladu sa standardima NATO-a otkako je zemlja postala članica Saveza prije 4 godine. Norveška i Sjeverna Makedonija imaju blisku suradnju koja traje nekoliko godina.

Ukrcavanje kamiona Scania (Photo: Ole Andreas Vekve/Forsvaret)

Sjeverna Makedonija je jedna od naših bliskih NATO saveznica. Važno je da Norveška sada doprinosi izgradnji vojnih kapaciteta zemlje doniranjem velikog broja kamiona i terenskih vozila. Kvalificirani zaposlenici u našim radionicama uložili su puno truda kako bi osigurali da donirana vozila budu u dobrom stanju“,

rekao je brigadir Anders Jernberg, voditelj logistike norveških Oružanih snaga.

Sjeverna Makedonija sada dobiva vozila koja su relativno malo korištena i u dobrom tehničkom stanju, unatoč starosti. Donacija sadrži, između ostalog, vozila koja su povučena iz službe u korist oklopnih vozila u Afganistanu“,

kaže Øyvind Heien, voditelj Odjela za kopnene sustave. Vojni teret za Makedoniju krenuo je 25. ožujka iz norveškog grada Orkanger, brodom se kreće prema grčkom Solunu, odakle će dalje nastaviti prema Sjevernoj Makedoniji.

Makedonski Su-25, sada u službi ukrajinske 299. brigade taktičke avijacije

Tijekom dvije godine rata, Sjeverna Makedonija je Ukrajini poslala 10-ak paketa vojne pomoći. Veliko je iznenađenje izazvala makedonska donacija 4 aviona Su-25 i 12 helikoptera Mi-24, kao i 31 tenka T-72, sve zajedno s rezervnim dijelovima, i to u prvih 6 mjeseci rata u Ukrajini. Na popisu makedonske opreme donirane Ukrajini je i razno topništvo, protuzračni sustavi, kao i projektili zrak-zrak R-60MK, te razno streljivo zrak-zemlja, uključujući i avio-bombe (FAB-100/250  i OFAB-250) za Su-25. Makedonci su u Ukrajinu poslali i Zolje, Zastavine puške M70, kao i pripadajuće streljivo. Krajem prošle godine objavljeno je da je makedonska vojska uspješno okončala obuku prve grupe ukrajinskih vojnika. Sama obuka, kao i njen tip, držana je u tajnosti iz sigurnosnih razloga, a makedonska ministrica obrane Slavjanka Petrovska objasnila je da se namjerno s ovom informacijom izašlo sa zakašnjenjem. „Obuka je vođena u objektima Vojske Republike Sjeverne Makedonije, o čemu je Vlada donijela odgovarajuću odluku“, rekla je Petrovska, najavivši da će se obuke ukrajinskih vojnika u Sjevernoj Makedoniji nastaviti i tijekom 2024., odnosno „sve dok  za time bude postojala potreba“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.