Makedonske zastave u NATO savezu

 

U skladu s prošlotjednim najavama, danas – u ponedjeljak, 30. ožujka 2020. godine, u 15 sati po hrvatskom vremenu – održana je i kratka ceremonija službenog podizanja makedonskih zastava simultano na tri bitne NATO lokacije: (1) ispred sjedišta Saveza u Bruxellesu, (2) pred NATO Savezničkim zapovjedništvom za operacije u belgijskom gradu Monsu, te (3) u Sjedinjenim Američkim Državama, ispred NATO Zapovjedništva za transformacije u Norfolku, savezna država Virginia.

Glavnu ceremoniju u Bruxellesu otvorio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, naglasivši kako Makedonija ulazi u savez nakon mnogo truda, rada i napora. Članstvo je omogućeno promjenom imena države, rješavanjem spora s Grčkom i postizanjem Prespanskog sporazuma. Stoltenberg je pozdravio i odluku Europske unije o početku pregovora s Makedonijom, budući da u ova izazovna vremena saveznici znače za sigurnost država još i više nego ranije.

Zatim se na gotovo praznome trgu, u stanju održavanja socijalne distance zbog bolesti Covid-19, krenulo dizati makedonsku zastavu uz sviranje himni – prvo one Republike Sjeverne Makedonije. Nakon toga se javnosti obratio i Zoran Todorov, makedonski otpravnik poslova pri NATO u Bruxellesu. On se osvrnuo na prednosti koje će Makedoniji donijeti članstvo u Savezu, jedan od najvećih političkih i sigurnosnih uspjeha ove države. Posebno je pri tome Todorov pohvalio radni doprinos tri elementa makedonske države: njene vanjske politike i profesionalne diplomacije, oružanih snaga, te mudre obrambene politike – koji su svi pomogli da se dostigne ovaj „trijumf čitavog makedonskog društva, i svih građana naše Republike“. Za kraj ovog ceremonijalnog događanja odsvirana je bila i himna Sjevernoatlantskoga saveza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.