Makedonija ušla u članstvo NATO saveza

Danas je Sjeverna Makedonija i službeno ušla u članstvo NATO saveza, postavši 30. država članica Saveza. Postupak je okončan polaganjem pristupnih dokumenata pri Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, koje je depozitar Sjevernoatlantskoga saveza. Riječ je o kruni zadnje faze formalnoga postupka pristupanja, koja je započela u veljači 2019. godine kada su ostale države saveznice potpisale potrebne protokole o pristupanju – dokumente koji su onda krenuli u postupak ratifikacije pri državnim vlastima svih 29 dosadašnjih članica Saveza. Nakon što je i Španjolska, kao posljednja u nizu država, ratificirala protokole o pristupanju 17. ožujka (glasajući daljinski, radi epidemije koronavirusa), u petak 20. ožujka glavni tajnik Saveza pismom je pozvao makedonskog premijera Olivera Spasovskog u članstvo, o čemu je istoga dana povelju o pristupanju i službeno potpisao Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije.

Sada već bivši makedonski premijer Zoran Zaev otvorio je put Makedonije u NATO

Kako je danas u Bruxellesu izjavio Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza: „Sjeverna Makedonija je sada dio NATO obitelji, obitelji od 30 nacija i gotovo milijardu građana. To je obitelj zasnovana na pouzdanju, da bez obzira s kakvim se izazovima susreli, svi smo jači i sigurniji zajedno“. Posebno to vrijedi za Sjevernu Makedoniju, državu koja je već dugo čekala na vratima Saveza. Naime, makedonski put prema NATO članstvu započeo je još 1995. godine ulaskom te države u program Partnerstvo za mir, da bi se formalno krenulo pregovarati 1999. godine, zajedno s baltičkim državama. No, već tada je postalo jasno kako spor oko imena i time vezani veto Grčke neće biti lako riješiti – pa je Makedonija gledala kako kolege s Baltika u NATO ulaze u ožujku 2004. godine, da bi ta država tiho gledala i primanje u članstvo Albanije i Hrvatske, kojima je prvih godina pristupnoga postupka ona bila uzor. Tek kada je Prespanskim sporazumom, 12. lipnja 2018. godine, s Grčkom postignut sporazum o promjeni imena države, stvari su se pokrenule s mrtve točke. Sada Sjeverna Makedonija riješila je spor s jugoistočnim susjedima te dostigla preduvjete za članstvo. Treba napomenuti kako je riječ o državi koja je sudjelovala i u brojnim NATO misijama širom svijeta. Uz onu na Kosovu, teško je i na trenutak zaboraviti njihovo djelovanje u Afganistanu, gdje se među ostalim i u prostorima NATO zapovjedništva misije u Kabulu moglo mirno spavati, znajući da ljudstvo kontingenta iz Makedonije čvrsto drži tamošnji unutarnji prsten osiguranja kompleksa.

Nakon današnjeg pravnog stupanja u članstvo, za 30. ožujka je pred NATO zapovjedništvom u Bruxellesu zakazana i ceremonija službenog podizanja barjaka Sjeverne Makedonije među one ostalih članice. Toj će ceremoniji prisustvovati glavni tajnik Stoltenberg, sir Stuart Peach, britanski zrakoplovni general zbora te predsjedavatelj NATO vojnog odbora, kao i Zoran Todorov, otpravnik poslova u delegaciji Sjeverne Makedonije pri NATO savezu. Simultano s ovom ceremonijom, makedonska će zastava biti podignuta i pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije u Monsu (Belgija), te Savezničkom zapovjedništvu za transformacije u Norfolku (SAD, savezna država Virginia). Tim korakom daljnjeg proširenja Saveza još je jednom potvrđena NATO politika otvorenih vrata, a ojačana je i sigurnost čitave regije. Pa ipak, ovaj će značajan čin u Sjevernoj Makedoniji uskoro zasjeniti posao započet u utorak, 24. ožujka, kada je Skopje započelo formalan postupak pristupanja i Europskoj uniji, čiji bi pregovori trebali otpočeti što prije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.