Dovršena cyber-vježba “Locked Shields 2018”

 

Od 23. do 27. travnja, u estonskom glavnom gradu Tallinnu NATO centar izvrsnosti za kooperativnu kibernetičku obranu (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATO CCD COE) i ove je godine održao vježbu iz niza “Locked Shields”. Ova aktivnost, među najnaprednijim međunarodnim vježbama obrane od kibernetičkih napada, održava se od 2010. godine i predstavlja izuzetno specifičan oblik odmjeravanja snaga preko 1.000 civilnih te vojnih stručnjaka iz redova ukupno 30 država. Čitava vježba “Locked Shields 2018” već je tradicionalno bila ustrojena natjecateljski, suprotstavljajući ofenzivnim “crvenim” timovima ukupno 22 obrambena (“plava”) tima, čiji je zadatak u ulozi nacionalnih obrambenih snaga zaštititi fiktivnu državu od velikog opsega raznolikih kibernetičkih napada u stvarnome vremenu. Uz pojedine nacionalne timove, u natjecanju su sudjelovali i zasebni obrambeni timovi NATO i Europske unije.

Poprište ove tehnološke borbe bilo je sačinjeno od oko 4.000 različitih virtualnih sustava, na koje je izvedeno ukupno oko 2.500 raznolikih ofenzivnih aktivnosti. No vježba se koncentrirala na zaštitu ključnih energetskih i komunikacijskih sustava “o kojima ovisi naš ukupni moderni stil života, podjednako u vojnoj i civilnoj sferi“, napomenuli su iz CCD COE, dodajući: “Ne bi li ostali u toku s razvojem tržišta, Locked Shields se fokusira na najmodernije tehnologije, scenarije, mreže i metode napada“. Ove godine je naglasak bio stavljen na zaštitu sustava opskrbe električnom energijom, 4G javnih sigurnosnih mreža, sustava za pročišćavanje vode i kontrolnih sustava vojnih bespilotnih letjelica. Pri tome, od obrambenih snaga se očekivalo da osiguraju funkcioniranje branjenih sustava, ali i efikasna prijava incidenata, provođenje strateških odluka, kao i rješavanje forenzičkih, medijskih i pravnih izazova.

Na kraju, najboljim braniteljima pokazali su se pripadnici NATO tima (30 članova, predvođenih osobljem NATO Communications and Information (NCI) Agency), dok su francuski i češki timovi zauzeli drugo i treće mjesto. Kako je napomenuo Aare Reintam, projektni voditelj zadužen za tehničke vježbe pri CCDCOE, “pobjednički tim je bio izniman u svim promatranim kategorijama vježbe. Ovo je prvi put da je NATO sudjelovao s jedinstvenim timom, koji je skupno predstavljao raznolike NATO agencije“. Pri tome, ova aktualna vježba još je jednom ocrtala potrebu pojačanog dijaloga među tehničkim ekspertima, civilnim i vojnim sudionicima i osobama na razini donosilaca odluka. Budući je CCD COE u aktivnost integrirao tehničke i strateške aspekte, time je državama sudionicama bilo omogućeno da uvježbavaju čitav svoj zapovjedni lanac u okolišu punom teških kibernetičkih incidenata kojima se ugrožavalo civilnu i vojnu kritičku infrastrukturu.

Vježba “Locked Shields 2018” je organizirana od NATO CCD COE, u suradnji s Obrambenim snagama Estonije i Finske, sa švedskim Sveučilištem obrane, britanskim Združenim zapovjedništvom i Europskim zapovjedništvom Oružanih snaga SAD, uz djelovanje CERT.LV, Nacionalnog instituta za sigurnosna istraživanja Republike Koreje i Tehničkog sveučilišta u Tallinnu. Uz to, među industrijskim partnerima vježbe bili su Siemens AG, Ericsson, Bittium, Goodmill, Threod Systems, Cyber Test Systems, Clarified Security, Iptron, Bytelife, BHC Laboratory, openvpn.net, GuardTime i mnogi drugi.

Uz to, spomenimo da NATO centar izvrsnosti za kooperativnu kibernetičku obranu (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATO CCD COE) trenutno okuplja 21 državu (Austrija, Belgija, Češka Republika, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države). Pri tome, Portugal je punopravnim članom postao 24. travnja ove godine, dok su još Australija, Norveška i Japan na putu postati punopravnim članovima. Nažalost, dok se u Hrvatskoj tek počinje formirati svijest o nužnosti jačanja barem osnovnih razina kibernetičke sigurnosti, o nacionalnome članstvu u NATO CCD COE  još nema ni govora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.