Crna Gora okončala integraciju u NATO

 

Dvije godine i 46 dana od službenog ulaska u okrilje NATO saveza, Crna Gora je uspješno okončala i posao operativne integracije u strukture Saveza. Ovo se moglo čuti 23. srpnja 2019. godine u Podgorici, gdje je u Ministarstvu obrane bila održana tematska “Završna konferencija integracijskog  procesa“, uz sudjelovanje predstavnika Vojske Crne Gore, NATO Zapovjedništva za transformacije, kao i tematske NATO Radne grupe za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group – AIWG). Nakon toga, u srijedu 24. srpnja, u podgoričkoj državnoj vili “Gorica” general André Lanata (zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju – ACT) i brigadni general Dragutin Dakić (načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore) svečano su potpisali dokument “Deklaracija o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO“. Tim formalnim potezom i službeno je okončan ovaj zahtjevan proces, za koji je Republici Hrvatskoj trebalo gotovo 3 godine i sedam mjeseci.

Svečanosti u Podgorici prisustvovali su i crnogorski premijer Duško Marković, ministar obrane Predrag Bošković, te ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, a general Dakić zahvalio se NATO Zapovjedništvu za transformaciju na pomoći u prilagođavanju ukupnih obrambenih sposobnosti Crne Gore NATO procesu planiranja obrane. Glavni ciljevi procesa integracije bili su (1) integracija Vojske Crne Gore u zapovjednu strukturu Saveza, te NATO strukturu snaga, kao i (2) doprinos misijama i zadacima Saveza u skladu s NATO načelima i procedurama.Da bi se ovo sve moglo provoditi, načelnik GŠ VCG Dakić istaknuo je tri ključna procesa koja aktualno teku u Vojsci Crne Gore: (1) reforma Vojske, (2) opremanje i modernizacija, te (3) doprinos kolektivnom sustavu sigurnosti.

General Dakić je posebno zahvalio i na uspostavljanju misije zaštite zračnog prostora Crne Gore (Air Policing), što je za Crnu Goru i prva konkretna prednost dobivena članstvom u Savezu (uz tekući postupak dobivanja na službu i naprednog NATO radara). Crna Gora ubuduće će samostalno održavati svoje deklarirane sposobnosti, a u drugoj polovici iduće godine trebala bi odaslati i predstavnika u savezničko Zapovjedništvo za transformaciju, u Norfolku. Na sve ovo je odgovorio i general André Lanata, francuski Vrhovni saveznički zapovjednik zadužen za transformaciju (Supreme Allied Commander Transformation – SACT): “Završetak tog procesa veliki je uspjeh, ne samo za vašu zemlju, već i za cijeli Savez“. Ujedno je general Lanata Crnoj Gori zahvalio za doprinos stabilnosti Jugoistočne Europe, te naporima NATO saveza izvan njegovih granica.

No, Lanata je napomenuo i da: “Ipak, ova transformacija predstavlja tek početak crnogorskog sudjelovanja u kontinuiranom procesu dugotrajne NATO obrambene transformacije. Ovaj posao nikad ne prestaje, i potreba za prilagođavanjem je ugrađena u NATO još od njegova osnutka prije 70 godina, ne bi li se bilo u stanju suočiti s izazovima koji također evoluiraju“. Također, general Lanata je bio i ponešto konkretniji, naglasivši kako Crna Gora, baš kao i sve druge članice Saveza, mora dostići svoje ciljeve sposobnosti, baš kako je to bilo usuglašeno među članicama. Posebno je naglasio: “To će biti uključeno u napore Crne Gore da poveća svoje izdvajanje za obranu, ne bi li se dostiglo zajednički cilj (Defence Investment Pledge) koji traži da sve NATO članice dostignu razinu obrambenih izdvajanja od 2 posto svog BDP-a do 2024. godine“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.