Benelux će zajedno nadgledati zračni prostor

 

Dok u Hrvatskoj gledamo polagani raspad Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, praćen političkim floskulama o nekakvim potencijalnim regionalnim sporazumima o zajedničkome nadzoru zračnog prostora, ugovaranje nečeg sličnog stvarno je i uspjelo zemljama Beneluxa – Belgiji, Nizozemskoj i Luxembourgu. Vijesti o tome prenosimo u cijelosti:

Tri zemlje tzv. Beneluxa, Belgija Nizozemska i Luxembourg ove su srijede (4. ožujka) sklopile sporazum o podjeli posla nadzora i zaštite svojih zračnih prostora – prvi takav sporazum među EU državama. Počevši od 2017. godine, belgijske i nizozemske zračne snage će naizmjenice nadzirati zračni prostor Beneluxa. Kako Luxembourg nema vlastite zračne snage, oni će tek otvoriti svoj zračni prostor borbenim zrakoplovima susjednih zemalja. Pri tome, zajedničke će se misije baviti tzv. “otpadničkom” procedurom, usmjerenom na identificiranje sumnjivih civilnih zrakoplova koji bi mogli predstavljati terorističku prijetnju.

Ovaj je sporazum korak naprijed u intenziviranju europske vojne suradnje“, izjavio je belgijski premijer Charles Michel u svojoj izjavi. “Mi radimo zajedno ne bi li osigurali da europska sigurnost napreduje. Strašni događaji iz prethodnih mjeseci jako nas motiviraju“, rekao je njegov nizozemski parnjak Marc Rutte, pozivajući se na nedavne terorističke napade u Francuskoj i Danskoj.

Ovaj sporazum iz Beneluxa novost je u okviru europske obrambene politike, jer je to prvi put da se države usuglašavaju da neka strana zračna sila može djelovati, te potencijalno i rušiti civilne zrakoplove nad njenim nacionalnim teritorijem. To otvara važna pravna pitanja, o kojima će biti mnogo rasprave u tri nacionalna parlamenta, tijekom postupka ratifikacije ovoga sporazuma. Konkretan sporazum specificira da će odluka o rušenju pojedinog civilnog zrakoplova ostati pod odgovornošću pojedinih ovlaštenih nacionalnih tijela: predsjednika Vlade u Belgiji i ministra nadležnog za sigurnost te pravosuđe u Nizozemskoj. Luxembourg je već isključio primjenu smrtonosne sile nad svojim teritorijem.

Ovaj će sporazum o dijeljenju misija doći kao dobrodošao predah nizozemskim Zračnim snagama. Njihovu bi staru flotu borbenih zrakoplova F-16 trebali do 2019. godine zamijeniti novi F-35, no taj tehnološki program kasni dok njegovi troškovi skaču nebu pod oblake. I Belgija planira obnoviti svoju flotu F-16 do 2018. godine. Francuski zrakoplovi Rafale su tu kandidati, ali proširena suradnja s Nizozemskom bi mogla konačnu odluku prevagnuti na stranu američkih F-35.

 

Original ovoga teksta objavljen je 5. ožujka 2015. godine pod naslovom “Benelux countries sign air defence pact”, na internetskoj stranici https://euobserver.com/. Njegov je autor Eric Maurice.

U originalu je tekst dostupan na adresi: https://euobserver.com/defence/127885

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.