Zoran Milanović i vrh Oružanih snaga na Pantovčaku

 

Ponešto kasnije nego lani, kada je sličan sastanak bio održan 4. studenog, Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović održao je danas (22. prosinca 2022. godine) svoj redoviti godišnji sastanak s najvišim zapovjednicima i čelnicima ustrojbenih jedinica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ovoga puta je i sastav na sastanku bio ponešto širi nego lani, tako da se uz načelnika Glavnog stožera OS, admirala Roberta Hranja, na Pantovčaku okupilo još i general-pukovnika Sinišu Jurkovića (zamjenika načelnika GS OS RH), general-bojnika Ivicu Olujića (direktora GS OS RH), general-pukovnika Borisa Šerića (zapovjednika HKoV), kontraadmirala Ivu Raffanelija (zapovjednika HRM), brigadnog generala Michaela Križanca (zapovjednika HRZ), ali i brigadnog generala Blaža Beretina (zamjenika zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“), te brigadira Ivana Miloša (zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga). Uz Dragana Lozančića, savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, s predsjedničke strane su ovoga puta bili prisutni još i Orsat Miljenić (predstojnik Ureda PRH), te kontraadmiral Predrag Stipanović kao pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Za razliku od lani, kada se reklo tek „Na sastanku se razgovaralo o stanju, nedostacima, nužnim proračunskim korekcijama i planovima razvoja Oružanih snaga RH“ – sada je izvješće sa sastanka ipak malo opširnije. Tako se čulo da su prisutni vojni zapovjednici izvijestili predsjednika Milanovića o stanju u Oružanim snagama RH na kraju godine, kao i o „potrebama Oružanih snaga RH koje treba osigurati kako bi vojska mogla uredno izvršavati svoju Ustavom propisanu zadaću“. No, dok se Vlada redovito i na sva usta hvali svojim obrambenim nabavama te pripadajućim ulaganjima, danas se čulo da je i u tom kontekstu ipak „potvrđena nužnost hitne nabavke vojne opreme i ubojnih sredstava jer stanje u pojedinim segmentima dovodi u pitanje obrambenu sposobnost Oružanih snaga RH“. Ujedno, predsjednik Milanović je vojne zapovjednike izvijestio kako je (1) zatražio od Vlade RH, i (2) očekuje hitno postupanje i donošenje potrebnih odluka – sve u cilju opremanje vojske i nabave nužno potrebnih sredstava.

Treba napomenuti kako se naglasak na loše stanje opreme OS RH kroz javne istupe Zorana Milanovića provlači već duže – pa je on tako i na obilježavanju 31. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta 20. prosinca ove godine izjavio:

„(…) I, bitna stvar, kad sam spomenuo naoružanje… Evo, o tome ću nešto morat govorit nakon Nove godine, jer to je moja ustavna dužnost. Šutio sam mjesecima, jer sam smatrao da stvari tako trebaju stajat. Pisao sam premijeru. Ali tajno. Dobro?! Jer sam smatrao da o tome ne treba izlazit u javnost. Ali, sada kad vidim da o takvim stvarima, iz svoje perspektive, govore Nijemci, Francuzi – to mi je dosta. Onda ćemo govoriti i mi. Kakvo je stanje na hrvatskim skladištima? Šta Hrvatska ima od oružja? Ha? Dakle, ima, na… na, ovoga, na… ne znam, na DHL-u… 12 francuskih lovaca. To nam je došla obavijest o dostavi. Ili će doć… Što još imamo? Koliko imamo protuoklopa, granata, raketa? Onoga čime puniš topove, koje… u Ukrajini,ono, odu, za… za petnaest minuta, za ‘veliki odmor’. Šta imamo od robe? Šta smo se potrudili kupiti, i naručiti, jer vidite da se to ne može dobit. Tog nema! I prije rata, ako nešto tražite, ako ste trebali… ne znam, tisuću granata – čekate godinu i pol dana. Danas – zaboravi, nema ih. Tko je kriv za stanje u kojem se nalazi materijalno-tehnička opremljenost Hrvatske vojske? Koja je grozna. Dobro?! Evo, imamo Amerikance, oni će nas branit kao što brane Ukrajince. To sjajno izgleda. Dakle, sad možemo reć otvoreno… To je moja dužnost. Ja mogu reći na sjednici, ovog… Vijeća za obranu. To se prešuti. Ja mogu pisati premijeru – to se ignorira. Kao pored turskog groblja… kak se veli. Sad moram o tome govorit. Prošlo je više od godinu dana. Sad imate činjenice. Za to je netko kriv… krivično odgovoran u Hrvatskoj, Ja ne! A, znate tko odgovara, ukupno, za.. za hrvatsku sigurnost i teritorijalnu cjelovitost, prema Ustavu? Ja. Zašto mi je Ustav to dao? Hajde, maknite – neka odgovara HDZ. Pa ću vam pričat kako dišu Hrvati u Antofagasti. To mi je, ono, puno komotnija tema. Ne? Manje si derem glas, i općenito manje živaca čovjek gubi. Dakle, ja sam odgovoran, ali odlučuje klika – koja, onda, nakon sjednica Predsjedništva HDZ-a daje izjave. ‘Mi vas pratimo. Prava strana…’ (…)“.

Dok predsjednik Milanović tu očito podsjeća na neke od tema otvorenih na lanjskom redovitom okupljanju zapovjednog vrha OS RH na Pantovčaku – tema koje se u proteklih godinu dana izgleda nisu pomakle ni milimetra – trebamo podsjetiti da je ovo drugi put ove godine da se na Pantovčaku održao takav načelni tip skupa. No za razliku od ovog današnjeg okupljanja, koje je predstavljeno redovitim na kraju godine, ono prethodno – održano 11. ožujka ove godine u bitno užem sastavu (s jedne strane samo načelnik GS OS RH Hranj, ravnatelj VSOA Kinder (sada u ostavci) te ravnatelj SOA Markić, a s predsjedničke strane još i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Lozančić, te savjetnik za europsku i vanjsku politiku Pelicarić) – bilo je hitno te se bavilo izričito padom besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba, u večernjim satima četvrtka 10. ožujka ove godine.

Za kraj napomenimo i kako današnji sastanak na Pantovčaku nije ujedno predstavljen i kao uvod u sjednicu Vijeća za obranu, poput onog lanjskog. No s druge strane, dok se ove godine i Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu, kao najviša savjetodavna tijela, uopće ne uspijeva sazvati – treba se nadati da barem i ovaj sastanak na Pantovčaku onda neće biti uvod sličnom sastanku u prostorima Vlade, što je krajem lanjske godine izazvalo posebne svađe i nadmetanja Vlade te Predsjednika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.