“Zastava oružje” gubi bitku – Hrvati prodaju 20 puta više pištolja

 

Dok se u Hrvatskoj tek ponekad čuje o tržišnim odnosima domaće vojne industrije prema konkurenciji, posebice onoj regionalnoj, zanimljivo je vidjeti kako tu tematiku doživljavaju u susjednoj Srbiji, gdje se jučer dnevna novina Blic osvrnula na omjere industrijske proizvodnje pištolja u Srbiji i susjednoj Hrvatskoj. Ovaj tekst u nastavku prenosimo u cjelini: 

Zbog malih ulaganja, Srbija gubi utrku u proizvodnji oružja. Obećanih osam do deset milijuna eura u „Zastava oružje“ nikad nije stiglo. Zastarjelu tehnologiju u Kragujevcu iskoristila je hrvatska tvornica „HS” koja mjesečno proizvodi 40.000 najsuvremenijih pištolja, dok „Zastava oružje“ radi 2.000, ili 20 puta manje!

Kako je za „Blic“ izjavio Milojko Brzaković, direktor „Zastava oružja”, od obećanja da će država uložiti novac u nove strojeve dosad nije bilo ništa. „Imamo potpisane ugovore, ali ih ne možemo ispuniti. Prije tri godine potpisani su izvozni poslovi vrijedni 50 milijuna dolara. Traže se automatske puške, mitraljezi, snajperske puške. Najveća tržišta su Afrika, Azija i Amerika“, kaže Brzaković. On dodaje da tvornici nedostaju i radnici i stručnjaci „jer je mnogo inženjera otišlo u mirovinu“.

„Sami smo uložili preko milijun eura da se tvornica sredi, ali to nije dovoljno“ – kaže Brzaković.

Direktor Milojko Brzaković s donedavnim ministrom obrane RS Gašićem

Direktor Milojko Brzaković s ministrom obrane RS Gašićem

Da u tehnologiju „Zastava oružja“ treba hitno uložiti novac, dokazano je kada je propao posao s izvozom pištolja „CZ 99“ u Egipat, vrijedan 15 milijuna dolara. Kupci su odustali od nabavke 50.000 pištolja zato što su primijetili grešku. Kako kaže Brzaković, prodano je 9.600 komada pištolja, ali je kupac našao manu. „Tražili su da spremnik ima 15 metaka i onda su uvidjeli da poslije 100 ispaljenja dolazi do kočenja. To je bila tehnička greška, koja je ispravljena, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu htjeli prepravljene pištolje, već potpuno nove. Nisu ih željeli čak ni isprobati na strelištu, već su odustali“.

Dok domaća tvornica gubi kupce, Hrvatska preuzima tržište. Dok „Zastava“ pravi pištolje od metala, oni ih rade od polimera.

Prema riječima predsjednika sindikata „Zastava oružja“ Dragana Ilića, „država je vlasnik 75 posto kapitala, ali ne daje novac“.  „Traže da uzimamo kredite, umjesto da ulože novac u namjensku industriju. Na sajmu oružja u Americi vidjeli smo da se suvremeno oružje radi od polimera, specijalnih plastičnih materijala. Proizvodnja je jeftinija, brža, modernija. I zbog toga se dobiva tržišnu utakmicu” – kaže Ilić.

 

Ovaj je tekst autora Nebojše Radšića objavljen 21. prosinca 2015. godine na portalu Blic Online (http://www.blic.rs/), pod naslovom “‘ZASTAVA’ ORUŽJE GUBI BITKU Hrvati prodaju 20 puta više pištolja”. U svom originalnom obliku nalazi se na internet adresi: http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/zastava-oruzje-gubi-bitku-hrvati-prodaju-20-puta-vise-pistolja/zrd99n7

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.