Zaokružen domaći sustav obuke kontrolora leta

 

Što se tiče nadzora zračnog prometa na nebu iznad Republike Hrvatske današnji dan je višestruko značajan. Kao prvo, baš je na današnji dan 1991. godine radarima započelo vojno motrenje u regiji Bjelovar-Vrbovec, a iz prve formirane radarske postrojbe u Bjelovaru proslijeđen je bio i prvi radarski podatak o naletima neprijateljskih letjelica prema Zrakoplovnoj grupi pri GSHV na Tuškancu. Time je operativno zaživjela 1. bojna Zračnog motrenja i navođenja u sustavu brigade ZMIN, koja je djelovanjem svojih radarskih postaja i Satnije za upravljanje pokrivala sjevernu i središnju Hrvatsku. Kao drugo, tu su i bitno novija događanja u civilnoj sferi, budući su baš danas iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) objavili da je svoje osposobljavanje završio prvi toranjski kontrolor zračnog prometa u potpunosti osposobljen u Hrvatskoj.

Naime, do 2020. godine, svi kontrolori zračnog prometa koji nadziru hrvatsko nebo, morali su dio ovog zahtjevnog osposobljavanja završiti u europskim organizacijama za osposobljavanje. Samo se zadnji dio osposobljavanja provodio u HKZP-u. Uz značajan trošak, ovako organizirano osposobljavanje rezultiralo je i izostankom razvoja domaćih eksperata osposobljavanja. Tome se doskočilo uspješnom uspostavom cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora zračnog prometa, uz uvođenju u uporabu i novog toranjskog simulatora za osposobljavanje – koji je neophodan za praktično osposobljavanje, a u potpunosti predstavlja proizvod domaće pameti.

”Ponosan sam što sam uspješno položio zahtjevne provjere znanja i praktičnih vještina i što ću biti u prilici kontrolirati nebo iznad Splita. Učenje na simulatoru čije su vježbe osmislili kolege kontrolori iz cijele Hrvatske predstavlja visoki standard edukacije kakva se provodi u Europi”, izjavio je Ante Olujić, novi kontrolor zračnog prometa koji je za malo više od 15 mjeseci uspješno završio cijelu svoju obuku u Hrvatskoj.

Značajnim ulaganjima do obrazovnih uspjeha

Na novom toranjskom simulatoru u Splitu uskoro započinje osposobljavanje još dodatnih 9 kandidata za toranjske kontrolore zračnog prometa, a iz HKZP-a ponovo očekuju visoku prolaznost klase radi ukupno visoke kvalitete njihove edukacije. Osim toranjskih kontrolora zračnog prometa, nakon uspostave cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja, HKZP osposobljava i oblasne kontrolore zračnog prometa. Tako se u studenom očekuje početak osposobljavanja prve grupe prilaznih kontrolora zračnog prometa za potrebe HKZP-a. Uz postojeći suvremeni simulator za osposobljavanje oblasnih i prilaznih kontrolora, s  implementacijom toranjskog simulatora koji je u potpunosti razvijen od strane stručnjaka iz HKZP-a, u cijelosti su zadovoljeni infrastrukturni zahtjevi za potrebe osposobljavanja kontrolora zračnog prometa.

”Ovo je povijesni trenutak jer smo nakon desetljeća školovanja kontrolora diljem Europe konačno pokazali kako u Hrvatskoj imamo i znanja i tehnologije i kapaciteta da školujemo sami svoje kontrolore zračnog prometa. Bilježimo značajan interes za školovanje kontrolora iz zemalja u regiji u Hrvatskoj i vrlo brzo ćemo pokazati ne samo da možemo školovati vlastite kontrolore, već da možemo tu vrijednu uslugu pružati i naplaćivati susjednim zemljama”, izjavio je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a.

Uz ulaganje u uspostavljanje cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, u HKZP-u su u 2020. i u prvoj polovici ove godine uložili ukupno preko 117 milijuna kuna u nadogradnju raznih sustava i modernizaciju opreme. Odgovornim poslovanjem osigurana je stabilnost i visoka razina ulaganja unatoč pandemiji bolesti COVID-19 i značajnom padu zračnog prometa, pa time i prihoda HKZP-a, napominju iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

 

*Photo: HKZP (osim posljednje)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.