Vojska Srbije zarađuje na prodaji stare opreme

 

Od prodaje otpada, otpisane vojne opreme i motornih vozila Vojska Srbije prošle je godine zaradila 194 milijuna dinara, odnosno 1.716.814,00 eura. Kako je za srbijanski dnevni list „Danas“ priopćilo Ministarstvo obrane RS,

„u 2012. godini prodano je oko 2,7 milijuna kilograma razne furde – otpada (drvo, metal, plastika…), oko 580 komada rashodovanih motornih vozila,  i veliki broj rashodovanih sredstava vojne opreme. Ukupno je od prodaje zarađeno 194 milijuna dinara“.

Zarada nije bila loša ni godinu dana ranije – u 2011. od prodaje vojnog otpada Vojska Srbije uprihodila je 130 milijuna dinara, ili nešto više od milijun eura. Sva zarada vraća se u proračun Ministarstva obrane RS.

Sve što joj nije potrebno i što se ne može popraviti, Vojska Srbije otpisuje i prodaje. Prodaja se vrši na 3 načina: (1) zaključenjem godišnjih ugovora, kada se prodaje više vrsta otpada, (2) putem dućana, sabirno-prodajnih centara, gdje se otpisana oprema prodaje po komadu, i (3) licitacijom – za prodaju krupne robe i sredstava koja imaju veću vrijednost (najčešće je riječ o vozilima i plovilima).

„Kupci rashodovanih sredstava koja se prodaju na licitacijama ili preko dućana sabirno-prodajnih centara su zainteresirane fizičke i pravne osobe. S druge strane, kupci furde su pravne osobe koje imaju dozvole za upravljanje određenim vrstama otpada i koji, nakon održanog pisanog nadmetanja na početku godine, zaključuju ugovore s centrima“,

kaže Ministarstvo obrane RS, a prenosi Danas.

Beogradu najbliži Vojni sabirni centar, odnosno vojni otpad, nalazi se u sklopu vojarne “Kneževac” u Rakovici, svega 10-ak kilometara udaljenoj od glavnog grada Srbije. Pripadajući mu dućan također se nalazi u sklopu vojarne, ali je svakodnevno otvoren i za civilne kupce. Licitacije za vozila organiziraju se 4 puta godišnje. Ove godine održane su već dvije – u ožujku i u lipnju, i na njima je najskuplje prodan kamion TAM 150 – za čak 600 tisuća dinara. Gumeni pak čamci koštaju bitno manje – svega 30 tisuća dinara, ali se ubrajaju među najtraženiju robu. Vojska, međutim, ne daje garanciju o ispravnosti proizvoda, niti osigurava dijelove. Drugi službeni vojni otpad nalazi se u Nišu, u vojarni “Knjaz Mihajlo”.

U dućanima sabirno-prodajnih centara može se naći svašta – od glazbenih instrumenata i fenjera, preko zubarskih stolica i radio-opreme, do maskirnih uniformi i pušaka. Na službenim vojnim otpadima ne mogu se naći oružje, municija, minska eksplozivna sredstva, opasni materijali i otpad od plemenitih metala. Velik je izbor i vozila, no jedino čega se malo teže nađe su tenkovi i oklopna vozila. Za njih postoji posebna procedura, pa ako Vojska Srbije procijeni da takva vozila nisu za prodaju trećim osobama, onda se pretope u leguru i prodaju na kilograme. Za to vrijeme, s ovu stranu granice

Za to vrijeme, s ove strane granice….

Ovo posljednje je već godinama najomiljeniji je način rješavanja i po pitanju hrvatske vojne opreme i naoružanja. Umjesto prodaje, otpisana krupnija vojna roba pretežito se reže i onda prodaje po kilograma sekundarne sirovine, dok se sitnije stvari pretežito prešaju i onda prodaju ili spaljuju. Ono što ne ode u smeće na taj način, recimo pješačko oružje, ponekad završi u prodaji put inozemnih kupaca – gdje je prošlogodišnja prodaja starog i ne tako starog naoružanja Jordanu/Siriji prerasla u skandal neviđenih razmjera.

Da se hrvatski vojni resor ili državna Agencija Alan tu ne bi osjetili usamljenima, nedavno se – po prvi puta do sada – i MUP okušao u prodaji starog i rashodovanog naoružanja i opreme. Oglasom u Narodnim novinama od 15. svibnja ove godine MUP je oglasio prodaju više od 15 tisuća komada rashodovanog oružja, i jednako toliko komada druge rashodovane opreme. Kako su nam pojasnili u MUP-u, radilo se o oružju oduzetom u pravomoćno okončanim upravnim, prekršajnim i kaznenim postupcima, kao i o oružju predanom Ministarstvu unutarnjih poslova. Dok se u krugovima ljubitelja legalnog oružja u RH već godinama čuju brojni prigovori o metodama, opsegu i provedbi tog režima oduzimanja vatrenog oružja u režiji resora unutarnjih poslova, cijela bi se hrpa tog starog naoružanja i opreme prodavala kao cjelina – uz uvjet izvoza iz Republike Hrvatske. Budući je natječaj bio raspodijeljen u nekoliko faza, iz MUP-a još očekujemo pojedinosti o zaključenju cijeloga posla.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.