Vojni muzej pred predsjednikom Josipovićem

 

Danas ujutro delegacija Vojnog muzeja bila je na Pantovčaku, gdje ih je na radni sastanak primio i predsjednik RH, dr. Ivo Josipović. Uz predsjedničke savjetnike Zlatka Gareljića (obrana) i Zrinku Vrabec-Mojzeš (kulturne djelatnosti), problematiku traženja lokacije za postav stalne zbirke muzeja i druge aktivnosti ove ustanove predsjedniku Josipoviću iznijeli su Mario Werhas, ravnatelj Vojnoga muzeja i Davor Purić, stručnjak iz ove ustanove.

O jutrošnjem sastanku ponešto se  moglo vidjeti i na internetskim stranicama Ureda Predsjednika RH, što prenosimo:

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Vojnog muzeja Republike Hrvatske. Sastanak je održan u povodu uspostave Vojnog muzeja Republike Hrvatske kao samostalne organizacijske i administrativne cjeline koja će se u narednom razdoblju izdvojiti iz ustroja Ministarstva obrane.

Naglašeno je kako na području cijele Hrvatske postoji veliki broj visokovrijednih eksponata, ne samo iz razdoblja Domovinskog rata, nego i iz svih epoha duge hrvatske vojne povijesti. Unatoč činjenici da će središnji objekt Vojnog muzeja biti na odabranoj lokaciji u Gradu Zagrebu, zbog bogatstava hrvatske vojne povijesti i u drugim dijelovima Republike Hrvatske bit će uređeni izložbeni prostori Vojnog muzeja s posebnom tematikom.

Predsjednik Josipović dao je potporu pokrenutim naporima oko uspostave samostalnog Vojnog muzeja koji će od zaborava i propadanja zaštiti navedene eksponate te ih približiti hrvatskoj javnosti kroz kvalitetan i objedinjeni muzejski postav. Posebna pažnja posvetit će se obnovi i zaštiti povijesnih vojnih objekata, vojnih utvrda, na području cijele Hrvatske, od kojih su neke i vrlo očuvane, posebno na području Jadrana.

Također, na sastanku su predstavljeni okviri odgovarajućeg vojno-povijesnog i muzejskog postava, u potpori obilježavanja 100.-godišnjice Prvog svjetskog rata“.

Spomenimo i da na portalu Obris.org budno pratimo nastojanja oko pronalaska lokacije za Vojni muzej, kao što smo pratili i osnivanje Poverenstva za obilježavanje stote godišnjice Prvog svjetskog rata u RH – tijela koje se, barem prema posljednjim saznanjima, baš i ne sastaje često, iako mu posla zacijelo ne nedostaje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.