Vlada neznatno izmijenila Uredbu o popisu dužnosti DVO s beneficiranim radnim stažem

 

Tjedan dana nakon što je Vlada RH skresala beneficirani radni staž djelatnim vojnim osobama, na današnjoj je 48. sjednici i finiširala ovu odluku izmjenama Uredbe o utvrđivanju dužnosti djelatnih vojnih osoba na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i načinu računanja toga staža. Ovaj dokument kobasičastog naziva donesen je još u ožujku 2003. godine (NN 042/2003), a današnje izmjene tiču se najvećim dijelom njegova članka 4. Tako je, po novom, precizirano da će se 12 mjeseci rada računati kao 15 mjeseci staža za sljedeće dužnosti: (1) rukovatelja inženjerijskih strojeva i strojeva za pretovar, (2) mehaničara za održavanje, (3) člana posade HRM i Obalne straže RH, (4) u postajama obalnog motrenja i radarskim postajama, (5) počasno-ceremonijalnih postupaka i poslovima osiguranja u Počasno-zaštitnoj bojni, (6) zrakoplovnih tehničara, zrakoplovnih mehaničara i poslužitelja u zrakoplovnim bazama.

Vlada se danas bavila i radnim stažem i pripadajućim beneficijama za djelatnike Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i Zaključkom u vezi s analizom radnih mjesta u sigurnosno-obavještajnim agencijama na kojima se staž računa u povećanom trajanju, no zaključak i odluka ostali su s one strane vrata s natpisom „vrlo tajno“. Jedino što je sigurno je to da ni za svekolike obavještajce ne vrijedi ni prošloga tjedna izmijenjeni Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ni danas prilagođena Uredba o dužnostima, za koje taj Zakon vrijedi. Ta je problematika, pojašnjava Vlada, riješena Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH (bez obzira što je pri tome famozna VSOA ostala u funkcionalnome sklopu MORH, na njegovu proračunu i pod generalnom ingerencijom Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama), što je isto obrazloženje koje vrijedi i za policijske službenike – za njih je „ta problematika“ regulirana Zakonom o policiji. Kad je tome već tako, onda bi bilo najlogičnije i da se beneficirani radni staž te mirovinsko osiguranje djelatnih vojnih osoba reguliraju nekakvim novim Zakonom o Oružanim snagama, pa da se „Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba“, propis koji vrijedi za samo jednu od tri kategorije osoba u svome nazivu, jednostavno – ukine.

Dok djelatne vojne osobe nemaju nikog tko bi se založio za obranu njihovih prava, policijski službenici mogu birati između brojnih sindikata i pripadajućih akata

Kad smo već kod policije, spomenimo i to da su jučer u MUP-u nastavljeni pregovori između čelnih ljudi Ministarstva i predstavnicima policijskih sindikata i Sindikata državnih i lokalnih službenika o izmjenama Zakona o policiji. Pregovori, prekinuti zbog ljetnih praznika, tiču se i izmjena u beneficiranom radnom stažu policijskih službenika, Uredbe o plaćama policijskih službenika i Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja.

Sindikat policije Hrvatske ostao je pri svom čvrstom stavu da se beneficije za policijske službenike ne smiju dirati, pogotovo s obzirom na nedavni dogovor Vladinog pregovaračkog tima i sindikata državnih službi da se, u slučaju potpisivanja Kolektivnog ugovora za državne službenika i namještenike, plaće, radna mjesta i ostala prava zaposlenika u državnim službama neće više dirati za ovu i narednu godinu. Također, u slučaju poboljšanja gospodarskog stanja u državi, sva prava iz prethodnog Kolektivnog ugovora trebala bi se vratiti na snagu. To je, izgleda, jedino čemu se državni službenici ne trebaju nadati!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.