MORH-u COP, MUP-u – plaće!

 

Da su pojedini sektori javnih službi u Republici Hrvatskoj u boljoj, pa čak i u privilegiranijoj poziciji od drugih, pokazuje najnoviji slučaj. Nakon gotovo godinu dana od početka primjene centralnog obračuna plaća, ili famoznog COP-a, na red da uđu u taj COP došle su konačno i one najmasivnije javne te državne službe. Sa svojih 30-ak tisuća zaposlenika, jedno od najvećih među njima je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH), koji je dosadašnju neprimjenu sustava COP-a pravdao upravo svojom brojnošću. No sada, pred sam kraj uvođenja COP-a, ni MUP ga više ne može izbjeći. Tako se barem mislilo do danas.

Plaća za kolovoz, logična je stvar, treba se isplatiti u rujnu. Prema odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, plaća se za zaposlenike Ministarstva unutarnjih poslova treba isplatiti do 6. rujna. No zbog ulaska u COP, i navodnih tehničkih poteškoća kojima su do sada svjedočili i svi drugi sektori u državi – a MORH među prvima – plaća za MUP nije isplaćena ni do današnjeg dana, 10. rujna. Zato je Sindikat policije Hrvatske, zaprijetivši štrajkom, Gospodarsko-socijalnom vijeću jutros uputio Zahtjev za pokretanje postupka mirenja u kolektivnom radnom sporu protiv Vlade RH, a zbog razloga opisanih u čl. 205. Zakona o radu (NN 93/14). Uz to je Sindikat policije još dodao:

„Od strane poslodavca, kašnjenje plaće se opravdava tehničkim poteškoćama zbog ‘ulaska’ MUP-a u sustav Centralnog obračuna plaća zbog čega smo bili ‘strpljivi’ nekoliko dana, no danas je 10. rujan 2014. godine i tehnički problemi s COP-om nisu ispravljeni, te plaća najvjerojatnije ni danas neće biti isplaćena. Zbog svega navedenog zahtijevamo isplatu plaće ODMAH – DANAS i to ili maksimalnim angažmanom da se to učini putem COP-a ili isplatom putem dosadašnjeg načina obračuna plaće, putem računovodstva MUP-a, u protivnom ćemo započeti pripreme za provođenje ŠTRAJKA. Neprihvatljivo je da, u bilo kojoj državi svijeta, plaće policajcima i ostalim djelatnicima MUP-a kasne bez obzira na razlog. Na kraju, ovim putem pozivamo sve članove, kao i sve djelatnike MUP-a da se, u slučaju neuspješnog postupka mirenja i neisplate plaće, odazovu našem pozivu na ŠTRAJK“.

I gle čuda, prije nego se uopće došlo do M od „mirenja“, plaća je isplaćena – i to prema dosadašnjem načinu obračuna plaće, a ne preko COP-a, što je jučer najavilo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. COP će se, navodno, tu početi primjenjivati tek na sljedećoj MUP-ovoj plaći, dakle od listopada.

U dopisu Sindikata policije poslanom na adrese Ministarstva financija i Ministarstva uprave piše i da se s primjenom COP-a krenulo u manjim ministarstvima u kojima se, u pravilu, radi uredovno radno vrijeme od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka, što je „u potpunosti neprimjereno potrebama MUP-a, tj. specifičnostima iznimno kompleksnog sustava radnog vremena u MUP-u, a koje zahtijeva stalnu borbu protiv kriminala i aktivnosti u očuvanju života i imovine, tj. sigurnosti općenito“. Kao da zaposlenici MORH-a i OS RH rade u pošti, a ne u obrambenom sektoru! U dopisu se apelira na adresirana ministarstva da požure s plaćom jer su „djelatnici MUP-a posljednjih godina višestruko dali svoj obol izlasku iz krize, a njihove plaće ne samo da nisu pratile troškove života, nego su smanjene, a slični slučajevi su i s troškovima prijevoza, jubilarnim nagradama, kao i neisplatama regresa i božićnica, dok s druge strane troškovi života svakim danom su sve viši i stižu na naplatu svaki mjesec točno na vrijeme, za razliku od njihove plaće koja kasni“. Ova je izjava posebno uvredljiva za djelatnike MORH-a i OS RH, koji su po novom Zakonu o službi u OS RH ostali bez plaćenog prekovremenog rada, pa o jubilarnoj nagradi i ostalim luksuzima uopće niti ne razmišljaju.

Djelatnici MORH-a s ovim su se problemom susreli prije gotovo godinu dana, ali bez jakog (ili u njihovom slučaju bilo kakvog) sindikata koji bi zaprijetio štrajkom zbog učestalog kašnjenja plaća. U takvoj situaciji, nije im bilo druge već na portalu Obris.org čitati objašnjenja zbog čega kasne plaće, i hoće li se i kada ustaliti ritam njihove isplate. Dok su plaće tako klizile između 05. i 15. u mjesecu, banke su vojsci pribrajale kamate na neplaćene kredite jer Ministarstvo financija nije našlo potrebnim sustav COP-a uskladiti s ritmom kredita, ili se dogovoriti s bankama da suspendiraju kaznene kamate za vrijeme dok se uvodi COP. I tako je bilo mjesecima.

Danas na Velebitu

Danas na Velebitu

Zato oprostite što ne suosjećamo s MUP-om, i nemamo razumijevanja za popuštanje pod pritiscima. Nemamo razumijevanja ni za to što nakon godinu dana primjene COP-a sustav još uvijek nije usklađen i podložan je raznim „tehničkim poteškoćama“. Nakon 3 godine razvoja COP-a možda je vrijeme priznati da sustav ne valja, ili da ga FINA ne zna primijeniti. I na kraju, treba reći da vojska, koja također još nije dobila teško zarađenu plaću, danas zajedno s HGSS-om čisti smeće na Velebitu, dok MUP prijeti štrajkom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.