Smijenjen Darko Grdić

Grdic

Vlada je danas, na zatvorenom dijelu svoje 71. sjednice, razriješila dužnosti glavnog inspektora obrane general pukovnika Darka Grdića. Kao što je to običaj na zatvorenim sijelima, objašnjenja za to nema, ali upada u oči da je Grdić bio glavni inspektor obrane svega 6 mjeseci. Naime, ista ova Vlada Grdića je na to mjesto postavila 12. srpnja prošle godine, nakon što mu je istekao mandat ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Dotadašnji inspektor obrane, general Marijan Mareković, otišao je tada u mirovinu, pa je Grdić iz VSOA-e lako prešao u Inspektorat. Za tu je funkciju bio predviđen još 2007. godine, nakon što je nekoliko mjeseci proveo kao neraspoređen, no u posljednji ga je trenutak na mjesto odbio imenovati tadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

Kao što smo već pisali, mjesto glavnoga inspektora obrane, kao posao nedvojbeno u okviru vojne hijerarhije i s relativno malo samostalne političke težine, u nas je počesto priprema za izlazak iz vojne službe. Većina dosadašnjih inspektora s tog je mjesta otišla u mirovinu, no da li se isto smiješi i Grdiću – nije još poznato. Ima tu i primjera za suprotno. Sam Grdić ima 52 godine života, i 22 godine staža u oružanim snagama. U Registru branitelja zaveden je s 1915 dana provedenih u borbenom sektoru MORH-a.

Osoba čijim se imenom javnost dugo godina loptala u nagađanjima oko kandidata za mjesto načelnika Glavnog stožera, Grdić je došao u žižu šire javnosti u jesen 2010. godine, kada je sastanak vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića s vojnim zapovjednicima iskoristio za najavu kako će VSOA glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću predati dokumentaciju o nekoliko istraga koje trenutno provodi njegova Agencija. U dijelu javnosti, to se mahanje navodno inkriminirajućim dokumentima tumačilo kao osobni obračun Grdića s dijelom obrambenog sustava. S time u vezi se u kuloarima obilato šuškalo i o namjenskome plasiranju informacija pojedinim medijima. No, kao i obično kada u pitanje dođu potrage za izvorima curenja klasificiranih informacija u dijelove javnosti i odabrane medije, nije se dogodilo ništa vidljivoga. Ili možda i je?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.