Vlada imenovala zamjenika ministra obrane

 

Loša navika da se nova imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika događaju iza zatvorenih vrata Banskih dvora nastavljena je i u mandatu Vlade Tihomira Oreškovića. Kao da se o ranije dogovorenim imenima vodi ne-znam-kakva rasprava, kao da se raspravlja o sigurnosnoj provjeri kandidata i njenim nalazima, i kao da na ta imenovanja javnost ima ikakvog utjecaja (osim post festum, i to uglavnom putem medija). Tako je Vlada i danas, nakon 17 točaka odrađenih pred kamerama, zatvorila vrata i par sati kasnije otposlala priopćenje o imenovanju dijela zamjenika i pomoćnika ministara.

Nakon što su prošloga tjedna imenovani pomoćnici ministra obrane (Brzica, Jakop i Piličić), danas je red došao i na zamjenika ministra. Od sada pa nadalje desna ruka ministra Buljevića bit će Tomislav Ivić, u prošlom sazivu Sabora predsjednik Odbora za obranu iz redova HDZ-a. Prošloga tjedna već smo pisali o tome zašto smatramo da je Ivić loše rješenje, no biografija mu je dobra – dragovoljac Domovinskog rata, jedan od osnivača i zapovjednik 107. brigade HV-a, gradonačelnik Valpova, ministar branitelja, predsjednik saborskog Odbora za obranu. Pričuvni je pukovnik Hrvatske vojske, 30-postotni ratni vojni invalid, a još iz ratnih dana veže ga prijateljstvo s generalom Slavkom Barićem. Ono što Ivić baš i ne voli isticati je to da je prije Domovinskog rata predavao ONO i DSZ. Nakon što je Vlada Zorana Milanovića krajem 2011. najavila objavu Registra branitelja, Ivić je najavio da će podnijeti tužbu protiv države ako se to dogodi – Registar je objavljen, ali tužba nikada nije podnesena.

Osim što je imenovala Ivića, Vlada je danas razriješila generala Mirka Šundova s dužnosti glavnog inspektora obrane. Razlog je poznat – odlazak na novu dužnost načelnika GS OS RH. Nakon što se jučer predstavio na saborskom Odboru za obranu, Šundov čeka potpis predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i svečano preuzimanje dužnosti od Drage Lovrića u utorak, 01. ožujka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.