Vlada dopunila Međuresorno povjerenstvo za borbene avione

 

Vlada je na svojoj jutrošnjoj 7. sjednici donijela odluku kojom se popunjava Međuresorno povjerenstvo za nabavu aviona. Kako smo jučer pisali, to se Povjerenstvo tijekom proteklih skoro godinu dana prilično osipalo, pa ga je bilo nužno popuniti prije zaprimanja ponuda za borbene avione, zakazanog za iduću srijedu 9. rujna. Osim što su pojedini članovi Povjerenstva napustili institucije koje su predstavljali u tom Vladinom tijelu, drugi su prestali obnašati funkcije koje su obnašali u mandatu ranije Vlade, ili su se samo izmijenili nazivi tijela čiji su oni bili predstavnici. Jutros je Vlada, praktički u zadnji trenutak, usvojila „Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Obrazlagatelj je bio ministar obrane Mario Banožić:

Vlada Republike Hrvatske donijela je 4. srpnja 2019. godine Odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koje između ostaloga ima zadaću da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskih borbenog aviona, te da predloži Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka. Ovom odlukom se zbog određenih kadrovskih promjena predlaže određena izmjena članova Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Predložili smo da u Međuresorno povjerenstvo bude i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, Franko Vidović… Međutim, gospodin Vidović se zahvalio, i njegov je stav da će on u ovoj nabavi raspravljati kad dođe na to u Odbor za obranu Hrvatski sabor. Dakle, nije pristao biti u Odboru. Dakle, s obzirom na navedena imena koja se nalaze u ovoj Odluci, predlažen da ovu… da Vlada donese ovakvu Odluku“.

Budući da do ovakve odluke predsjednika saborskog Odbora za obranu nije došlo slučajno ili bez razloga, bilo bi svakako korektno i da je ministar obrane tom prilikom šire objasnio razloge ovakvoga poteza, koji su mu vjerojatno dobro poznati. No o tome nešto kasnije.

Novi  sastav Međuresornog povjerenstva

Vlada je jednoglasno usvojila ovaj prijedlog, s napomenom „ali bez onih koji su odbili biti u ovom Povjerenstvu“, čime je to tijelo dopunjeno i konačno opet osposobljeno za rad. Međuresorno povjerenstvo sada čine:

 • mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva
 • admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva
 • Anđelko Stričak, potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, član
 • mr. sc. Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, član
 • Maja Čavlović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, članica
 • general-bojnik dr. sc. Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, član
 • dr. sc. Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, član
 • Ivona Ferenčić, glavna tajnica Vlade Republike Hrvatske, članica
 • Ante Matijević, glavni državni rizničar, Ministarstvo financija, član
 • dr. sc. Petar Mihatov, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za političke poslove, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, član
 • Petar Barać, glavni tajnik Ministarstva obrane, član
 • Zvonimir Novak, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, član
 • brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, član
 • brigadir Davor Tretinjak, Ministarstvo obrane, član
 • brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Bez Vidovića i Lozančića

Pri objavi sastava Međuresornog povjerenstva u oči upada nekoliko stvari. Prvo, u ovom sastavu Međuresornog povjerenstva NEMA predstavnika Ureda predsjednika RH. U proteklom sastavu ispred Ureda predsjednice u Međuresornom povjerenstvu bio je savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost, dr. Zrinko Petener. Prema tome ključu, sada bi u Međuresornom povjerenstvu Ured predsjednika trebao predstavljati dr. Dragan Lozančić, no njega nema na popisu članova, kao ni ikog drugog ispred Ureda predsjednika. Predsjednik Milanović u nekoliko je navrata napomenuo da on ne sudjeluje i ne odlučuje o nabavi borbenih aviona pa bi to mogao biti i razlog zašto Ured predsjednika RH ne sudjeluje u Povjerenstvu. O razlozima smo upitali i sam Ured predsjednika, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Umjesto predstavnika Ureda predsjednika, u Vladino Međuresorno povjerenstvo inkorporiran je još jedan predstavnik Ministarstva obrane – tajnik Ministarstva, pravnik Petar Barać.

Drugo – kako je već spomenuto, u sastavu Međuresornog povjerenstva nema ni predsjednika Odbora za obranu, SDP-ovog Franka Vidovića. On je jutros u gostovanju na televiziji N1 obrazložio razloge zbog kojih ne želi biti članom tog tijela.

„Uloga Odbora i uloga predsjednika Odbora za obranu Hrvatskog sabora nije da sudjeluje u samim izvršnim poslovima izvršne vlasti. (…) Kao potvrdu mog stava evo pročitat ću vam članak 6 Zakona o obrani gdje se govori o Odboru za obranu i praktički o njegovom opsegu posla. Dakle, Odbor za obranu Hrvatskog sabora raspravlja i zauzima stajališta o visini i strukturi sredstava za financiranje obrane koje je predložila Vlada, izvješćima s područja obrane koja usvaja Hrvatski sabor, o zakonima i drugim aktima s područja obrane koje donosi Hrvatski sabor, i Odbor iz stavka 1 ovog članka daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5 milijuna eura prije pokretanja postupka javne nabave.

Dakle, tu nema nigdje da sudjeluje u nabavama, da sudjeluje u odlukama oko konkretnih stvari i ja to raditi neću. Na kraju krajeva, sam Hrvatski sabor, pa i Odbor za obranu kao takav, su u principu vid građanskog nadzora nad Oružanim snagama i parlamentarnog nadzora nad OS, i mislim da tu ulogu treba čuvati“,

objasnio je Vidović. Ne ulazeći zašto je njegov prethodnik na čelu Odbora i stranački kolega Igor Dragovan prihvatio članstvo u Međuresornom povjerenstvu, Franko Vidović je naglasio da to smatra određenim sukobom interesa, što je objasnio i ministru obrane:

„To je Vladino…Vladino Međuresorno povjerenstvo u koje su zbog odluke koja je donesena na Odboru za obranu bili uključeni i predsjednik Odbora i potpredsjednik Odbora. Dakle, evo mogu reć… Ministar je jučer korektno nazvao, pitao da li ja želim biti, ja sam mu rekao iste ove razloge koje sam rekao i vama, čovjek je prihvatio to kao argumentaciju i to je to“.

Pritom je nejasno zašto je u Vladinom Međuresornom povjerenstvu ipak ostao potpredsjednik Odbora za obranu, HDZ-ov Anđelko Stričak. Budući da on u slučaju spriječenosti oporbenog predsjednika Odbora za obranu obavlja sve njegove dužnosti – za njega u načelu vrijede i svi problemi ovakve dvojne pozicije. Dakle, osim što takvo djelovanje u Povjerenstvu pokazuje temeljiti izostanak osobnog shvaćanja načela trodiobe vlasti, ono vjerojatno govori i o nerazumijevanju činjenice da saborski Odbor za obranu i Vladino izvršno tijelo imaju različite uloge u procesima javne nabave za potrebe obrane. Tako bi se – u slučaju da pitanje nabave borbenih aviona ponovno u dogledno vrijeme dođe na dnevni red Odbora za obranu – potpredsjednik saborskog Odbora i član Međuresornog povjerenstva Vlade RH Stričak trebao izuzeti iz rasprave i glasovanja zbog podvojenosti uloga. No čudno je da ta pitanja nisu raspravljena unutar samog saborskog Odbora za obranu na sjednici Odbora – kao što su svojedobno bila raspravljena pitanja o inkorporiranju članova Odbora u Vladino povjerenstvo. Na ovaj način, odluke o sudjelovanju ili nesudjelovanju parlamentaraca u ovom tijelu izvršne vlasti, Vlade Republike Hrvatske, tretiraju se kao osobne odluke pojedinaca.

Treće – u Međuresornom povjerenstvu nema predstavnika 191. eskadrile lovačkih aviona – one kojoj je eksploatacija borbenih aviona opis svakodnevnih zadaća. Umjesto predstavnika ELA-e, u Međuresornom povjerenstvu pilote borbenih aviona očito predstavlja brigadir Željko Ninić, ujedno i bivši zapovjednik spomenute Eskadrile, kao i 91. ZB. No, takvo rješenje, barem na onoj formalnoj razini, nije dovoljno.

I, konačno, kao četvrto – kao što smo jučer naglasili, ministar obrane ni danas NIJE postao član ovog Vladinog Povjerenstva, već je samo promatrač u ovom postupku, pa nije na njemu ni da valorizira i prihvaća ili ne prihvaća ponude, što si je Banožić jučer dozvolio. Dapače, Vlada Republike Hrvatske je čitavo ovo Međuresorno povjerenstvo upravo i ustrojavala da se nabava borbenih aviona ne bi radila kao 2018. – dakle, na razini Ministarstva obrane, s ministrom obrane kao glavnim i osnovnim nositeljem.

Kako bilo, Međuresorno povjerenstvo u novom dopunjenom sastavu svoju premijernu ulogu imat će sljedećeg tjedna u srijedu, 9. rujna, kada će zaprimiti sve pristigle ponude za višenamjenski borbeni avion, čime konačno počinje i glavnina njihova rada na tom zahtjevnom poslu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.