Vlada će pomoći teško stradalom poručniku Milkoviću

 

Vlada je na svojoj prošlotjednoj 28. sjednici, održanoj 9. prosinca, donijela Odluku o sudjelovanju u financiranju prilagodbe stana za stradalu vojnu osobu. Radi se o stanu kojim se koristi danas umirovljeni poručnik Josip Milković, koji je nakon nesreće na vojnom poligonu Cerovac u travnju 2016. godine ostao težak doživotni invalid. Kako je na sjednici Vlade obrazložio potpredsjednik Tomo Medved:

„Josipu Milkoviću, stradalom na vojnom poligonu Cerovac, uslijed čega je teško ozlijeđen, Ministarstvo obrane dodijelilo je na korištenje stan u Splitu, koji nije prilagođen stupnju invalidnosti te ga je potrebno prilagoditi njegovom tjelesnom oštećenju. Stoga predlažem Vladi donošenje odluke o financiranju prilagodbe stana stradaloj vojnoj osobi Josipu Milkoviću u iznosu postignutom u postupku javne nabave koji će provesti Ministarstvo hrvatskih branitelja“.

Temeljem ove odluke Vlada RH sudjelovat će u „financiranju prilagodbe stana otežanom kretanju i rukovanju, te upravljanju dijelovima stana kao slijepoj osobi za stradalu vojnu osobu Josipa Milkovića“.

Poručnik Milković stradao je posljednjeg dana specijalističke obuke polaznika Temeljne časničke izobrazbe smjera Inženjerija u travnju 2016. godine i to zbog, kako se u javnosti nagađalo, tehničkog kvara sporogorećeg štapina ili inicijalne kapisle. Eksploziju je jedva preživio, ali je, unatoč velikim liječničkim naporima, ostao doživotni invalid. Na bolovanju je proveo 3 godine – od 01. listopada 2016. do 15. srpnja 2019. godine, kada mu je prestala vojna služba.

Ministarstvo obrane je poručniku Milkoviću u svibnju 2018. dodijelilo stan na privremeno korištenje, no on nije prilagođen potrebama teškog invalida i slijepe osobe. U Vladinoj odluci o sufinanciranu prilagodbe stana stoji:

„Kako Ministarstvo obrane nema stručne kapacitete koji bi proveli postupak uređenja predmetnog stana, kao niti raspoloživa financijska sredstva, isto će provesti Ministarstvo hrvatskih branitelja, s obzirom na to da ima iskustva u postupcima prilagodbe stanova osobama s ograničenom pokretljivošću, te slijepim osobama, budući da je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisana prilagodba prilaza do zgrade, stana i po stanu za stradalnike iz Domovinskog rata. Ujedno, Ministarstvo hrvatskih branitelja ima osigurana sredstva za sanaciju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja“.

Zato će se prilagodba stana za poručnika Milkovića riješiti kroz Ministarstvo branitelja.

No ono što je pomalo neobično u Vladinoj odluci je iznošenje osobnih podataka Josipa Milkovića, kao i određenih podataka o stanu kojim se koristi, uključujući i adresu na kojoj se nalazi. Međutim, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) tvrdi da time nije prekršen Zakon o zaštiti osobnih podataka. Naime, AZOP podsjeća da je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama Vlada RH dužna objavljivati zaključke sa službenih sjednica tijela javne vlasti i službene dokumente usvojene na tim sjednicama, što uopće nije sporno. Što se tiče sadržaja Odluke kojom se odlučuje o dodjeli sredstava iz državnog proračuna stradaloj vojnoj osobi, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka poručuju: „Budući da dodjela sredstava mora biti transparentna, osobito iz razloga što se radi o pomoći u financiranju stana javnim sredstvima iz državnog proračuna, smatramo da se radi o obradi osobnih podataka koja bi bila od javnog interesa“.

Sljedeće na potezu je Ministarstvo branitelja, koje treba provesti postupak javne nabave kako bi se stan u Splitu prilagodio potrebama poručnika Milkovića.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.