Kolinda u NATO-u, a Washington prazan

Bivša ministrica vanjskih poslova u Minnesoti je pokazala da puca bolje od nekih hrvatskih generala

Mjesec dana nakon što je preuzela dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, donedavna hrvatska veleposlanica u Washingtonu, Kolinda Grabar Kitarović održala je prvi javni govor u ime NATO saveza. Sretan događaj poklopio se s našim Danom domovinske zahvalnosti, 05. kolovoza, kada je Grabar Kitarović na Kreti sudjelovala na ljetnoj školi Međunarodnog instituta za političke i ekonomske studije (IIPES). Kolinda je polaznicima posebno naglasila kako otvorenost komunikacije približava NATO ljudima: “Uspješna komunikacija je više od slanja poruka s vrha organizacije. Ona artikulira povjerenje, promovira osjećaje sigurnosti i pripadanja, i dovodi do promišljanja i akcije. Ona nudi interakciju i informaciju“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, nova NATO-va uzdanica za javnu diplomaciju, ili, prema skepticima, za propagandu.

IIPES je inače najveća ljetna škola na Mediteranu, na kojoj svake godine sudjeluje više od 100 najboljih studenata različitih vjera i nacionalnosti, izabranih iz 30 zemalja s Balkana, Istočnog Mediterana, Bliskog istoka i Sjedinjenih američkih država.

Nakon Ivana Šimonovića i Hide Biščevića, Kolinda Grabar Kitarović treća je osoba koja je visoki položaj u hrvatskoj administraciji zamijenila visokim položajem u jednoj međunarodnoj organizaciji. No dok se, u Šimonovićevom slučaju, mjesto ministra pravosuđa brzo popunilo provjerenim stranačkim kadrom, dotadašnjim predsjednikom saborskog Odbora za pravosuđe Draženom Bošnjakovićem, u Kolindinom slučaju to nije tako jednostavno. Izrazito važno mjesto hrvatskog veleposlanika u SAD svakako ne bi trebalo zjapiti prazno, no predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor ne mogu se dogovoriti ni oko kandidata ni oko roka do kada bi novi veleposlanik trebao biti imenovan. Vlada se zalaže da se to imenovanje odradi do parlamentarnih izbora, koji bi, prema Vladinom prijedlogu, trebali biti 04. prosinca. Pantovčak tome nije sklon, jer se potiho nada da će doći do promjene vlasti, pa ne bi bilo zgodno novu (opozicijsku) Vladu staviti pred gotov čin. Pobijedi li Kukuriku koalicija, nova ministrica vanjskih poslova bit će HNS-ova Vesna Pusić, koja se također protivi imenovanju veleposlanika (i to svih, a ne samo onog u Washingtonu) prije izbora, a osobno je sklona tome da nakon promjene vlasti na izborima svi veleposlanici stave svoje mandate na raspolaganje.

Tko će i kada useliti na 2343 Massachusetts Avenue, N.W.?

MVPEI je najavilo da će predložiti svoje kandidate za Washington još prije nego Kolinda Grabar Kitarović nastupi na dužnost u Bruxellesu. Nije poznato je li se to zaista i dogodilo, a neizvjesno je i koga bi Zrinjevac volio vidjeti na tom mjestu. Sasvim je sigurno da je za Washington poduži red potencijalnih kandidata, a glasnovornici MVPEI-a samo su podsjetili da je “ministar Jandroković dokazao da preferira karijerne diplomate”. I Predsjednički ured ima svoje konje za američku utrku – nekoliko predsjednikovih savjetnika i samog predstojnika Ureda predsjednika. No oni nisu prihvatljivi premijerki Kosor, naročito u svjetlu posljednjih sukoba na relaciji Banski dvori-Pantovčak. Ipak, u kuloarima se šuška kako bi se i predsjednik i premijerka uspješno dogovorili oko jednog imena – Vladimira Drobnjaka, samo kad bi se aktualni glavni pregovarač dobrovoljno javio za put u Washington. Drobnjaku bi to bila nagrada za obavljeni posao  Europskom unijom, a Zrinjevac bi s vrata skinuo veliki problem – nedostatak dobrih diplomata za najvažnija veleposlanička mjesta.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.