Uspješna noćna akcija OS RH i vatrogasaca

 

Tijekom popodnevnih sati, u četvrtak 15. srpnja 2021. godine, teglenica TT9904 odvezala se na Savi u Zagrebu i otplutala oko 780 metara nizvodno – od dosadašnjeg veza neposredno jugoistočno od zagrebačkog Mosta mladosti sve do nedalekog prvog riječnog praga kod Toplane. Ondje se brod dužine oko 80 metara i mase oko 300 tona nasukao, o čemu je dojavu dobio i Županijski centar 112 Zagreb. Inače, kako se čulo iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ta teglenica, kao ni ostala plovila ispod Mosta mladosti, donedavno nije ugrožavala sigurnost plovidbe, no tijekom posljednjega redovitog inspekcijskog pregleda 1. srpnja 2021. utvrđeno je da ona “ne posjeduje svjedodžbu o sposobnosti za boravak u raspremi“, nakon čega je izdan nalog za njezino uklanjanje u roku od 30 dana.

Do petka 16. srpnja je zaglavljeni brod razgledao i nadležni inspektor Lučke kapetanije Sisak,
koji je po izlasku na teren izdao i rješenje vlasnicima o uklanjanju teglenice s ciljem zaštite života,
zdravlja i imovine. Spomenuto odvezivanje i onda nasukavanje učinilo je postupak uklanjanja hitnim, budući su posljednje kiše dovele do rasta vodostaja Save, a onda i opasnosti da riječni tok prebaci ovaj poprijeko nasukani brod preko riječnoga praga – kada bi on mogao nastaviti plutati nizvodno, pa možda i udariti o željeznički most kod Jakuševca, udaljen oko 3 kilometra nizvodno.

—————-

—————-

Gradska uprava je preko svog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenula akciju odsukavanja, poravnanja i privezivanja broda uz sjevernu obalu Save, uzvodno od Toplane. U postupku, koji su osobno nadgledali Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, te Pavle Kalinić, donedavni pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama koji je za ovaj posao bio pozvan s godišnjeg odmora, sudjelovale su snage Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i Civilne zaštite, te Hrvatskih voda. Konkretno, posebno se tu spominje 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (8 profesionalnih i 6 iz DVD-ova) pod zapovjedništvom Dražena Pavlića, voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb, te još 10 pripadnika OS RH – među njima i 7 pripadnika Zapovjedništva za potporu pod zapovjedništvom brigadira Darka Vukovića, načelnika Odjela za operativne poslove i obuku. Pri tome, sam posao je započeo oko 17 sati u petak, 16. srpnja 2021. godine, te je dovršen otprilike do 1 sat ujutro, u subotu 17. srpnja 2021. godine.

Dok su vatrogasci pripremili teren i izveli samo povezivanje broda s obalom, ključnu ulogu u čitavom poduhvatu odsukavanja i ravnanja broda odigrao je tenk za izvlačenje (T-55 TZI) iz sastava Hrvatske kopnene vojske OS RH, koji je na poprište posla dopremila vojna labudica. Kako su mediji saznali, izvlačenje se malo oduljilo jer se čekao dolazak ovog vojnog vozila, koje je noćas odigralo središnju ulogu u privezivanju broda. Zato i ne čude navodi kako je ključni dio akcije odsukavanja i osiguranja broda zapravo započeo desetak minuta iza ponoći, nakon koordinacije operativnih snaga, i uspješno dovršio unutar sat vremena – kada je “odbjegla” teglenica konačno završila odsukana, poravnata, te neškodljivo privezana uz savsku obalu.

 

Video: Vanja Moskaljov
Photo: Vanja Moskaljov, Facebook “Grad Zagreb Službena stranica”

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.