USKOK, Ured predsjednice i Josip Đakić o zrakoplovima MiG

 

Nakon jučerašnjeg priopćenja Ministarstva obrane povodom medijskih napisa o problemima teškom mukom remontiranih MiG-ova iz sastava HRZ-a, još dvije institucije očitovale su se o tom pitanju.

Potaknut brojnim medijskim upitima, to je učinio i USKOK, čije pomalo nepismeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Povodom zaprimljenih upita novinara glede objavljenih informacija u jednom dnevnom listu vezano uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21, odgovaramo kako USKOK, s obzirom na novo zaprimljene informacije, u koordinaciji s Vojnom policijom i PN USKOK-om provodi izvide odnosno kriminalističko istraživanje. (22. 3. 2016.) O rezultatima odnosno o državnoodvjetničkoj odluci javnost će biti pravovremeno obaviještena.

U odnosu na izjavu bivšeg ministra obrane i dokumentaciju koju je dostavio vezano za provedbu postupka javne nabave odgovaramo kako se ona odnosila samo na provođenje tog postupka za koje je ministarstvo zaključilo da je taj postupak proveden u skladu s propisima o javnoj nabavi.“

O ratnom se zrakoplovstvu razgovaralo i na Pantovčaku, gdje se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u pratnji savjetnice za obranu i nacionalnu sigurnost Maje Čavlović srela s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom GS OS RH generalom Mirkom Šundovom i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, brigadnim generalom Ivicom Kinderom. Iako se iz potpuno nesadržajnog priopćenja zaključuje da je glavna tema jučerašnjeg sastanka bio teroristički napad u Bruxellesu, zadnja rečenica ipak otkriva i drugi, vjerojatno važniji razlog ovoga sastanka:

„Glavna tema razgovora bio je jutrošnji teroristički napad u Bruxellesu. Najoštrije su osudili neljudske i sumanute terorističke zločine koji su odnijeli ljudske živote. Naglasili su kako se moraju zaštititi ljudi te sloboda i demokracija kao temeljne europske vrijednosti i način života. Zaključili su kako Europa i svijet trebaju ostati odlučni u borbi protiv globalnog terorizma.

Razgovarali su i o pitanjima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te dopuni Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani koji vojsci omogućuju da na granici pomogne policiji u rješavanju migrantske krize. Poseban naglasak u razgovoru stavljen je i na stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.“

Izvor: Informativni centar ViroviticaO remontu MiG-ova jučer se na press-konferenciji ponovno oglasio i HDZ-ov Josip Đakić, aktualni potpredsjednik saborskog Odbora za obranu. Baš kako je inicirao i održavanje tematske sjednice Odbora za obranu u prosincu 2014. godine, tako će Đakić ponovno zatražiti sjednicu istog tog odbora na istu temu.

„Cilj saborskog Odbora za obranu je pronaći pravu istinu, te da se hrvatskoj javnosti točno kaže s kojim to danas resursima raspolažemo koji štite naše nebo, te da vidimo da li je to bio skandal i najveća prevara i pljačka, koja je bila omogućena od strane tadašnjih najviših hrvatskih dužnosnika, te da li su bili direktno upleteni u skandal. Jasno želimo naglasiti da hrvatska država raspolaže s pravosudnim tijelima, kao i Vojnom sigurnosnom agencijom, od kojih tražimo o tome istinu, a ne da i dalje o tome šute i spavaju.“

Kako je na svojoj internet stranici prenio Informativni centar Virovitice, Đakić se podsjetio svojih tvrdnji na prosinačkoj tematskoj sjednici Odbora za obranu, i ponovio:

„Za samo ugovaranje posla tada se govorilo da je transparentno, a danas smo u sumnji da su nam nakon remonta poslani jemenski Mig-ovi. Da stvar bude gora, 11. prosinca 2014. godine kada je održana ta tematska sjednica saborskog Odbora za obranu, jasno je ukazan problem na kvarove aviona, koji su se događali za vrijeme njihova testiranja. Nama je kazano kako je tada najviša delegacija MORH-a bila u posjeti Ukrajini, koja se išla uvjeriti kako se obavlja remont tih aviona. Pitanje je zapravo, što je ugovorom ugovoreno, što nam je isporučeno, kakva nam je popratna dokumentacija dostavljena, te da li su neki od aviona 5 godina stariji nego što piše u dokumentaciji. Kada se vidjelo da se s remontom kasni, kada se vidjelo da su avioni neispravni, a jedan od njih se srušio, pitanje je zašto su tada o tome svi dužnosnici šutjeli. Što su povodom toga obavili Vojno sigurnosna služba, krim policija i njezin načelnik koji je bio član Povjerenstva, u stvari postavljam pitanje zašto se godinama skrivala istina o tome da remont nije kvalitetno obavljen, o čemu je sve znao i tadašnji ministar obrane.“

Osam mjeseci nakon što je HRZ primio 12 remontiranih MiG-ova, 5 ih je povučeno iz upotrebe, dok su na raspolaganju za letenje samo 3, ponovio je Josip Đakić navode iz današnjeg tiska. No čak i on trebao bi znati da se prošle godine nije srušio MiG remontiran u Ukrajini, već jedan od onih koji su ostali u RH jer im je slijedio otpis po povratku “ukrajinaca”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.