USKOK optužio Ivu Bačića za primanje mita

 

Ivo Bačić opet mora pred sud

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK)  danas je podignuo optužnicu protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane, a potom i bivšeg državnog tajnika u MUP-u, Ive Bačića, zbog primanja mita i namještanja natječaja. Sumnjiči ga se da je jednoj građevinskoj tvrtki namjestio “pozivni natječaj“ za obnavljanje jedne vojarne, što je Bačiću plaćeno kupnjom i montažom kuhinje u vrijednosti od 52 tisuće kuna. USKOK-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv I. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. (14.11.2012.)

Optužnicom se okrivljeniku, kao pomoćniku ministra u Upravi za materijalne resurse MORH-a, ovlaštenom za donošenje odluka o pokretanju postupaka nabave, stavlja na teret da je, početkom svibnja 2007. godine, u Zagrebu, s predstavnicima jednog trgovačkog društva koje, sukladno prethodno sklopljenom ugovoru, nije moglo naplatiti izvedene građevinske radove na objektima jedne vojarne, dogovorio da će po hitnom postupku biti proveden pozivni natječaj na koji će biti pozvana trgovačka društva koja odrede predstavnici navedenog trgovačkog društva i čije će ponude biti veće od njihove, kako bi to društvo bilo izabrano kao najpovoljniji ponuđač te istom plaćeni izvedeni radovi, a zauzvrat će mu to društvo kupiti kuhinju po njegovom izboru, na što su predstavnici trgovačkog društva pristali. Nakon fiktivno provedenog pozivnog natječaja okrivljenik je, u ime MORH-a, 12. lipnja 2007. s trgovačkim društvom sklopio ugovor o rekonstrukciji objekata jedne vojarne u vrijednosti od 4.450.462,44 kuna, nakon čega je trgovačko društvo MORH-u za izvršene radove već 2. srpnja 2007. ispostavilo Prvu privremenu situaciju na iznos od 3.397.713,51 kuna. Potom je navedeno trgovačko društvo od jednog drugog trgovačkog društva kupilo kuhinju ELITE vrijednu 52. 221,97 kuna, koju je prethodno izabrao okrivljenik i koja mu je 27. prosinca 2007. isporučena i montirana u njegovom stanu u Zagrebu.
U optužnici se predlaže da se, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, okrivljeniku oduzme imovinska korist koju je ostvario kaznenim djelom.”

Dok na vidjelo za sada izlaze samo detalji iz USKOK-ovog priopćenja, treba podsjetiti da se te 2007. puno pričalo o obnovi vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, u sklopu projekta „vojarne 21. stoljeća“. Je li baš zbog te vojarne Bačić dobio kuhinju kao božićni poklon – još uvijek nije poznato.

Ivo Bačić na leđima već ima jednu nepravomoćnu presudu zbog pogodovanja tvrtki Iveco pri MORH-ovoj nabavi kamiona. Zagrebački Županijski sud 2010. dosudio mu je 2 godine zatvora i obavezu da zajedno s prvooptuženim, bivšim ministrom obrane Berislavom Rončevićem, državi vrati novac za koji su je oštetili – ukupno 10,2 milijuna kuna. Bačić i Rončević čekaju konačnu odluku Vrhovnog suda, pred kojim je u listopadu provedena rasprava o njihovim žalbama na presudu u „aferi kamioni“. Bačićev odvjetnik Ivo Farčić izjavio je za HINU da njegov branjenik „odlučno odbacuje najnovije optužbe“, dodajući da su one „u stvari potpora prvoj USKOK-ovoj optužbi iz afere kamioni, o kojoj ovih dana konačnu odluku treba donijeti Vrhovni sud“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.