Vrhovni sud srušio presude u slučaju “kamioni”

 

Vrhovni sud RH ukinuo je nepravomoćne presude bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću u slučaju „kamioni“. Zagrebački Županijski sud u prosincu 2010. Rončevića je nepravomoćno osudio na 4 godine zatvora, a Bačića na 2 godine, uz solidarni povrat 10,2 milijuna kuna, za koliko se presudilo da je dvojac oštetio državni proračun, kupujući temeljem izravne pogodbe 39 kamiona tvrtke Iveco za 34,4 milijuna kuna. Nakon žalbe na presudu, Vrhovni je sud ukinuo obje presude, naloživši provođenje novog sudskog postupka pred izmijenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda. Novi list neslužbeno saznaje da je presuda ukinuta „zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno zaključka koji su kamioni bili povoljniji MORH-u za nabavu“.

U žalbi Vrhovnome sudu, koju se na javnoj sjednica raspravljalo 24. listopada 2012. godine, Rončevićev je odvjetnik Krešimir Vilajtović naveo 8 bitnih povreda kaznenog postupka, od toga da tijekom cijelog suđenja nije prihvaćen ni jedan dokazni prijedlog obrane, pa do toga da ni u presudi ni u njenom obrazloženju ne piše koji je to članak Zakona o javnoj nabavi prekršen. Vilajtović se žalio i na onaj dio presude u kojem se spominje povrat 10,2 milijuna kuna, budući da se tijekom suđenja nije otkrilo gdje je taj novac završio. Točka na “I” bile su odvjetničke tvrdnje da je cijeli slučaj politički motiviran, kako bi Hrvatska mogla zatvoriti poglavlje o pravosuđu u pregovorima s EU. Obrana je od Vrhovnog suda tražila ukidanje osuđujućih presuda, a USKOK – povišenje kazni, jer „sud nije vodio računa da se radilo o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima u Ministarstvu obrane, od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države“. Iako se očekivalo da Vrhovni sud pravorijek donese do kraja prošle godine, trebalo mu je neuobičajeno dugih 6 mjeseci za odbacivanje nepravomoćne prvostupanjske presude.

Dok se čeka zakazivanje novog prvostupanjskog ročišta za aferu „kamioni“, bivši pomoćnik ministra obrane za financije, Ivo Bačić, pojavit će se pred sudom po pitanju jednog drugog slučaja. Naime, krajem siječnja ove godine optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu kojom USKOK tereti Bačića za primanje mita u vidu kuhinje koja je ugrađena u Bačićev zagrebački stan. Pripremno ročište trebalo je biti održano 7. ožujka, ali je odgođeno zbog bolesti osumnjičenika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.