USKOK o slučaju “Patria”

 

Očito iziritiran učestalim medijskim napisima o dugotrajnoj istrazi u slučaju “Patria”, USKOK se oglasio priopćenjem, kojeg prenosimo u cjelosti:

“Povodom različitih tekstova objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja kako je državno odvjetništvo, odnosno USKOK, već trebao pokrenuti postupak u vezi postojanja osnova sumnje da su odgovorne osobe u tvrtki Patria podmitile pojedine osobe u Hrvatskoj, sukladno članku 231. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku, odgovaramo kako je postupanje u tijeku, te se provodi veći broj izvidnih i dokaznih radnji u cilju prikupljanja podataka potrebnih za donošenje odluke. (15. 10. 2013.)

Naime, nakon objave tih tekstova uslijedili su komentari o suzdržanosti državnog odvjetništva u postupanju i već donesenoj odluci što nije točno, budući da nikakva odluka nije donesena, a izvidne i dokazne radnje još su u tijeku.

Nakon što je objavljeno da se u Finskoj od 2008. godine provodi istraga kojom se osumnjičene odgovorne osobe iz tvrtke Patria sumnjiči za davanje mita transferiranjem novaca iz Finske u druge države, pa i u Hrvatsku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je s nadležnim tužiteljstvima Finske i Austrije u lipnju 2010. godine potpisalo ugovor o Zajedničkom istražnom timu (ZIT) vezano za postupanje u predmetu Patria, kojim je određeno da nadležna austrijska, hrvatska i finska tijela zajednički provedu istražni postupak zbog sumnji da su predstavnici tvrtke Patria, Vehicles Oy, dali mito odgovornim osobama, drugim osobama i tijelima za koje se smatralo da mogu utjecati na osobe koje odlučuju ili koje su odlučivale u predmetnom postupku nabave oklopnih transportera.
U skladu s potpisanim ugovorom, USKOK je tijekom poduzimanja radnji u okviru  Zajedničkog istražnog tima kontinuirano surađivao s finskom i austrijskom stranom, a ujedno je sam provodio i nalagao provođenje izvida PNUSKOK-u, te su tako pribavljeni podaci o prelascima državne granice, kontaktima određenih osoba, itd. Do sada je i od drugih sudionika, te pojedinih državnih tijela i pravnih osoba pribavljena relevantna dokumentacija, te je zajednički ispitan veći broj osoba u Austriji i Hrvatskoj, te su obavljene provjere imovinskog stanja i zatraženo postupanje Ureda za sprječavanje pranja novca i Porezne uprave o bankovnim računima i spornim transakcijama u odnosu na veći broj osoba.
Rezultati do sada provedenih izvida su dostavljeni partnerima u Finskoj i Austriji, a USKOK je od njih zaprimio rezultate njihovih istraga, te je u cilju donošenja odluke, zatražena međunarodna pravna pomoć od drugih zemalja, prije svega radi utvrđivanja tijekova novca i bankovnih računa.
Po dovršetku izvida će biti donesena odluka o daljnjem postupanju.”

Početkom mjeseca, 02. listopada, DORH je izvijestio kako je “u tijeku donošenje državnoodvjetničke odluke“, te da prije toga “neće davati informacije o tijeku postupanja“:

“U odnosu na navode objavljene u jednom tjedniku kao i upite novinara koji su uslijedili, u mogućnosti smo odgovoriti da je postupanje nadležnog državnog odvjetništva u tijeku, odnosno u tijeku je donošenje državnoodvjetničke odluke. (2. 10. 2013.) Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, a slijedom toga ni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao nadležno državno odvjetništvo, neće davati informacije iz tijeka postupanja, sukladno odredbi o tajnosti iz ugovora o Zajedničkom istražnom timu. O državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.