Umro Branko Vukelić

 

Danas poslije podne  u karlovačkoj Općoj bolnici preminuo je Branko Vukelić, 11. ministar obrane RH.

Rođen je 9. ožujka 1958. godine u Cerovcu Vukmaničkom kraj Karlovca. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu 1981. godine. Svoju je političku karijeru 1991. započeo u Karlovcu, u okrilju Hrvatske demokratske zajednice. Ovoj je stranci Vukelić duže bio i u samome vrhu, obavljajući i dužnost njenog političkog tajnika. Ispred HDZ-a bio je gradski vijećnik u Karlovcu, a u mandatu od 1997. do 2001. godine i gradonačelnik Karlovca. U prvoj Vladi Ive Sanadera obnašao je dužnost ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, da bi početkom 2008. godine preuzeo resor obrane. Na to novo mjesto ispratile su ga naznake skandala – posebice vezanih uz korupciju i pranje novaca oko splitskoga Brodosplita.

Branko Vukelić na čelu obrambenoga resora bio je od 12. siječnja 2008. godine, kada je na tome mjestu naslijedio Berislava Rončevića, pa sve do 29. prosinca 2010. godine – kada je dužnost ministra predao Davoru Božinoviću. Tada se vratio u Sabor, preuzevši zastupničko mjesto i članstvo u Odboru za obranu, radnom tijelu Sabora. Na posljednjim parlamentarnim izborima, 4. prosinca 2011. godine, ponovo je izabran u Hrvatski sabor iz 7. izborne jedinice. U aktualnome sazivu Sabora, uz zastupničku, obnašao je samo dužnost člana Odbora za obranu, tijela u čijem radu više nije uspijevao aktivnije sudjelovati.

Tijekom njegova mandata Hrvatska je formalno zaključila pregovore s NATO savezom i ušla u punopravno članstvo ove međunarodne organizacije. Iako je ta zasluga neupitna, treba napomenuti da je glavnina prilagodbi za članstvo ipak bila obavljena tijekom mandata Vukelićeva prethodnika, da bi sam ceremonijalni ulazak (jednako kao i tadašnji stav čitave Vlade RH o negiranju postojanja ekonomske krize) bio tek uvodom u streloviti pad čitavog obrambenog sektora – padu kojeg je tadašnji ministar obrane tek u tišini promatrao, predsjedavajući time i praktičnom slomu obrambenih financija, aktivnosti te čitavog planskog procesa u svome resoru.

Tijekom posljednjih godina života Branko Vukelić je u više navrata imao javnosti vidljivih problema sa zdravljem. No ta činjenica nije utjecala na njegove političke funkcije i položaje. Nakon srčanog udara krajem listopada 2009. godine, više je mjeseci proveo na bolovanju, što se itekako odrazilo na udio sektora obrane u državnome proračunu za predstojeću 2010. godinu, koji se u to doba donosio. S teškom bolesti, karcinomom gušterače od kojeg je i umro, Vukelić se borio posljednje dvije godine.

Iako teško bolestan, Branko Vukelićposljednjih se mjeseci ipak još uspio istaknuti na političkoj sceni te u medijima. Naime, 26. veljače ove godine istupio je iz članstva HDZ-a. U Saboru je postao neovisan zastupnik, a tom su prilikom posebno upamćene ostale i njegove oštre kvalifikacije upućene bivšim prijateljima i kolegama:

Nakon više od 22 godine provedenih u HDZ-u, odlučio sam istupiti iz stranke. Smatram, a to je ujedno i razlog mojeg istupanja iz stranke, da vodstvo HDZ vodi u potpuno krivom smjeru. Smatram da HDZ više ne postoji zbog ciljeva radi kojih je osnovan, već je stranka postala samoj sebi svrha, bavi se sama sobom, a istovremeno odnosi u stranci su prepuni straha, prijetnji i ucjena, zabrane govora, smjenjivanja nepodobni. Takve odnose doživio sam i osobno u svom Karlovcu, kao i brojni članovi koji su mi se obraćali i obraćaju…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.