Martin Špegelj – vojnik, ministar, zviždač

 

Noćas je u 87. godini preminuo Martin Špegelj – stožerni general HV u mirovini, svojedobni ministar obrane RH i jedan od žestokih kritičara svih negativnosti vezanih uz vođenje Domovinskoga rata na produžen i špekulativan način.

General Špegelj bio je rođen 11. studenog 1927. godine, u Starom Gradcu nedaleko Pitomače. Nakon sudjelovanja u Drugom svjetskome ratu, on je do umirovljenja nastavio vojnu karijeru u Oružanim snagama Jugoslavije – da bi se onda ponovo aktivirao u samim počecima nove Hrvatske. Tu je zapamćen kao ukupno drugi ministar obrane RH, koji je na to mjesto stupio 24. kolovoza 1990. godine, nakon samo tri mjeseca koliko je na tom vrućem stolcu izdržao Petar Kriste. Ministarsku je dužnost Špegelj obnašao gotovo godinu dana, tijekom kojih je posebice radio na jačanju obrambenih sposobnosti Hrvatske, te osnaživanju svekolikih odnosa Hrvatske sa Slovenijom – prvenstveno radi zajedničkog planiranja i provođenja obrane pred agresijom iz Beograda, koju je ispravno predvidio i protumačio.

S vrha MORH-a Martin Špegelj odlazi 2. srpnja 1991. godine, da bi u kontroverznim okolnostima još neko vrijeme ostao zapovjednikom Zbora narodne garde (ZNG), a onda i samo članom Kriznog štaba RH. Nedugo nakon toga, tijekom druge polovice 1991. godine, Špegelj je i Glavni inspektor obrane RH – što je dužnost s koje on odlazi zadnjega dana 1992. godine. U tu svoju drugu mirovinu, Martin Špegelj je otišao s činom generala zbora, da bi 2000. godine bio promaknut u stožernog generala.

Postupak postupnog smjenjivanja Martina Špegelja sa svih dužnosti, kao i smjer razvoja te opremanja Oružanih snaga RH kojim su udarili njegovi nasljednici, ostale su neke od duboko kontroverznih tema moderne hrvatske povijesti. Dapače, u tim se godinama lako nalazi i temelj kasnijeg postojanja više paralelnih priča o velikome broju događaja i vojno-razvojnih tema koje su obilježile Domovinski rat, ali i period od najmanje pet godina nakon njegova završetka. U svim je tim razmimoilaženjima Martin Špegelj i kasnije sudjelovao – prvo objavom svoje knjige memoara 2001. godine, a onda i putem medija, raznih diskusija te sudskih svjedočenja. Ovoj temi, kao i životu te djelu generala Špegelja, detaljnije smo se na portalu Obris.org posvetili prošloga ljeta, kad je naš danas pokojni suradnik i prijatelj Boris Švel prikazao “Sjećanja vojnika” – memoare generala Špegelja, jednu od referentnih knjiga za shvaćanje moderne RH i podijeljenih korijena njenog obrambenog sustava.

Uz svoja stara odlikovanja, među ostalim i Orden za hrabrost te Partizansku zvijezdu, pokojni Martin Špegelj bio je nositeljem i niza kasnijih priznanja – od Reda kneza Domagoja s ogrlicom, preko Velereda kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, pa sve do Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom, kojim ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović 2011. godine, povodom proslave 20. obljetnice ustroja Oružanih snaga RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.