U Vladi o modernizaciji, strateškim dokumentima i očuvanju kadrova

 

Danas je u Banskim dvorima održan redovni radni sastanak premijera Andreja Plenkovića i izaslanstava Ministarstva obrane i Oružanih snaga, predvođenih Ivanom Anušićem i admiralom Robertom Hranjom. Ovakav tip sastanka izmišljen je u mandatu Marija Banožića ne bi li se nekako ublažila neugoda redovnih susreta predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića s vrhom Oružanih snaga, a bez prisutnosti ministra obrane. Tako je Banožićev zadnji sastanak održan u zadnjim danima 2021. (28. prosinca) i to na temu daljnjih ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske kopnene vojske, s posebnim osvrtom na opremanje vozilima M2A2 ODS Bradley. Glavne teme današnjeg sastanka u Vladi bile su, vidi iznenađenja, „daljnja ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske“, pri čemu su nabave Bradleya i borbenih aviona Rafale ocijenjeni kao „strateški iskoraci i potvrda kontinuiranog osnaživanja svih sastavnica Hrvatske vojske“.

Neizostavna tema bio  je i rast obrambenog proračuna, koji za sljedeću godinu iznosi 1,17 milijardi eura što je, kaže Vlada RH u prigodnom priopćenju, „što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 644 milijuna eura, odnosno 122 posto. Ulaganje u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske i u izgradnju infrastrukture povećano je za čak 622 posto”. Osim toga, razgovaralo se o izradi i donošenju nove Strategije obrane i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, temeljnih dokumenata za unapređenje strateškog okvira za provedbu ciljeva i prioriteta na području obrane. Kako izgleda, smisao izrade novog Strateškog pregleda obrane (SPO) u ovim stvarima više nitko ne vidi.

Premijer Plenković podsjetio je da će Vlada uskoro donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom će se dobna granica za prestanak vojne službe po sili zakona, za ugovorne vojnike i mornare, sa sadašnjih 45 godina života povećati na 50 godina. Glavna namjera je omogućiti vojnicima da po završetku službe s 50 godina starosti mogu direktno u mirovinu. Dobnu granicu od 45 godina za profesionalne vojnike uveo je bivši HDZ-ov ministar Damir Krstičević uz obrazloženje da se time daje prilika za „drugu karijeru”, iako je i tada, baš kao i sada, bilo jasno da je zapošljivost s navršenih 45 godina života gotovo pa nikakva. To su nakon nekoliko godina ustanovili i u Ministarstvu obrane, pa sada jednim potezom namjeravaju potući dvije muhe – s jedne strane, poštedjeti vojnike uzaludnog obilaska Zavoda za zapošljavanje, a s druge strane – barem donekle sačuvati ljude u sustavu, budući da je interes mladih za vojsku sve manji. Time se, naravno, dobiva sve starija vojska, no i do toga će MORH doći tek za koju godinu.

 

*Photo: Vlada RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.