U Libanon odlazi 2. HRVCON

 

U vojarni “Kamensko” u Karlovcu održan je u petak, 19. listopada 2018. godine, svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu – UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

U operaciju UNIFIL u Libanonsku Republiku upućuje se 2. HRVCON, koji čine 52 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Tijekom sedmomjesečne rotacije, oni će u suradnji s talijanskim Oružanim snagama provoditi mjere zaštite snaga, podupirati pokretljivost u području operacije, osiguravati nesmetanu stratešku i taktičku komunikaciju te pružati i sve ostale oblike potpore snagama u sektoru Zapad UNIFIL-a.

Zapovjednik Inženjerijske satnije 2. HRVCON-a UNIFILje  satnik Ivan Dodig, koji je na svečanom ispraćaju rekao:

“Uspravne glave i vođeni duhom pobjedničke Hrvatske vojske nastavljamo stopama naših kolega u operaciji UNIFIL. Odlazak u operaciju očuvanja mira za nas predstavlja izazov, ali i priliku da se još jednom dokažemo kao postrojba koja zna i može”.

Prema planu koji je u srijedu, 17. listopada, prihvatila Vlada RH, u svibnju sljedeće godine put Libanona će ići još jedna, 3. po redu rotacija pripadnika OS RH, da bi nakon toga ovakvo veće sudjelovanje u UNIFIL-u završilo krajem 2019. godine. Potom su hrvatski angažman u UNIFIL-u vraća u svoje ranije okvire, s najviše 3 pripadnika OS RH.

 

*Photo: MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.