Donacija SAD za angažman OS RH u Libanonu

 

Iako će odluka o jačanju angažmana OS RH u UN-ovoj misiji u Libanonu tek doći i na Vladu i na Sabor, izgleda da je opremanje postrojbe za ovaj zadatak već u punome jeku. Danas je u vojarni „Croatia“ održana primopredaja inženjerijske opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode, koju je Vlada SAD-a donirala Oružanim snagama RH, što u svrhu pomoći civilnom stanovništvu, što za potrebe buduće UN-misije. Satnija za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije HKoV-a i Bojna za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu bogatije su za jedan kopač-utovarivač i 2 teretna motorna vozila u vrijednosti od 462.000 USD, te za dva sustava za pročišćavanje vode vrijedna milijun USD.

„Ovdje smo dobili dvije donacije, jedna u vrijednosti oko 500 tisuća američkih dolara, to je oprema koja je potrebna za našu inženjerijsku satniju i ta oprema, kao što vidimo, može se koristiti bilo gdje, posebno kao pomoć našim civilnim institucijama, gdje je Hrvatska vojska vrlo angažirana. Druga ova donacija je sustav za pročišćavanje voda u vrijednosti milijun dolara i vidjeli ste – HV je kroz ovo ljeto bila angažirana na pomoći civilnim institucijama, vidjeli ste na poplavama u Zadru koliko smo bili angažirani, koliko smo pomagali našem narodu u nevolji, u sanaciji tih poplavljenih područja. Jedan takav sustav će doprinijeti da budemo još efikasniji i da možemo još više pomagati našim civilnim institucijama“,

izjavio je prilikom primopredaje ministar obrane RH Damir Krstičević.

Današnja donacija u ukupnoj vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna američkih dolara prvi je dio od ukupno 3,5 milijuna USD odobrenih kao potpora SAD-a hrvatskom doprinosu UN-snagama za misiju u Libanonu. Iako je tu misiju i sam spomenuo ministar Krstičević, na izričito pitanje novinarke Nove TV on ipak nije dao konkretan odgovor:

„Kad budemo otišli u misiju, pravodobno ćemo hrvatsku javnost upoznati s misijom, sadržajem misije i aktivnostima koje su u vezi. Korak po korak, kad budemo imali odluku, mi još nemamo odluku, prema tome, Hrvatski sabor je taj koji treba razmotriti i ako Hrvatski sabor donese odluku Hrvatska vojska će odraditi svoju zadaću kao i do sada“,

rekao je Krstičević, dodavši da se u tu navodno neimenovanu UN-misiju namjerava poslati oko 50 ljudi.

MORH u priopćenju s današnje prezentacije navodi kako će se tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN iz programa Vlade SAD-a pod nazivom „Global Peace Operations Inititative“ (GPOI) donirati Republici Hrvatskoj sljedeća inženjerijska oprema: dozer, kombinirka – kopač-utovarivač, agregat 20 kW s prikolicom (4 komada), agregat 120 kW – kontejner, kuhinja terenska (za 600 ljudi), kamion samoistovarivač (6 komada), te 3 vozila HMMWV. Dva sustava za pročišćavanje vode dio su američke donacije iz Expenditionary Capability Fonda (ECF), kao posebnog oblika Foreign Military Fonda (FMF).

Otkud sad Libanon?

O sudjelovanju inženjerijske postrojbe OS RH u nekoj novoj misiji govori se već duže od godinu dana. No u prvo vrijeme spominjala se neka od brojnih misija u Africi, s Malijem ili Srednjoafričkom Republikom kao najvjerojatnijim odredištem, da bi ove godine, usred ljeta, došla potvrda o jačanju angažmana u UN-ovoj misiji u Libanonu. Prilikom posjeta talijanske ministrice obrane Roberte Pinotti Ministarstvu obrane RH sredinom srpnja ove godine, jedna od tema razgovora bio je i angažman OS RH u UN-ovoj operaciji u Libanonu pod talijanskim zapovjedništvom. Tada je domaćin, hrvatski ministar obrane Krstičević, izjavio:

„Također, razgovarali smo o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti. Mi smo već zajedno u Afganistanu, i meni je drago da smo dogovorili odlazak jedne inženjerijske satnije sljedeće godine u misiju UN-a, skupa s Oružanim snagama Talijanske Republike, upravo s ciljem razvoja naših obrambenih odnosa. Jasno, to treba proći proceduru u Hrvatskom saboru i jasno, ako Hrvatski sabor da odobrenje za tu našu misiju u okviru Ujedinjenih nacija“,

dok je talijanska ministrica Pinotti rekla:

„Sada smo veoma zadovoljni da ćemo vjerojatno moći surađivati i u Libanonu gdje mi već imamo jedan veoma značajan talijanski kontingent od 1.500 vojnika. (…) Kao što je već rekao ministar, ja sam ga pozvala u službeni posjet Italiji i ja se nadam da će se to što prije dogoditi, jer ja sam u stvari održala svoju riječ i došla sam ovdje. A bit će još sigurno i ljepše ako budemo uspjeli poći zajednički i posjetiti naše kontingente koji su u međunarodnim misijama gdje su oni zajedno nazočni“.

U Godišnjem izvješću o obrani za 2016. piše da su od 01. siječnja do 31. prosinca prošle godine u operaciji potpore miru UN-a u Libanonu sudjelovala 2 časnika OS RH (uključujući rotaciju) na dužnosti stožernog časnika za vezu u operaciji UNIFIL u Libanonu. Postojećom odlukom Hrvatskog sabora tijekom 2017. godine u operaciju UNIFIL može se uputiti do 5 pripadnika OS RH uz mogućnost rotacije. Kada krajem godine istekne ova odluka, Ministarstvo obrane morat će pred Vladu i Hrvatski sabor doći s novim prijedlogom o povećanju broja pripadnika OS RH u ovoj operaciji, kao i s razumnim objašnjenjem zašto se predlaže takvo drastično povećanje angažmana u Libanonu.

Kao i mnogo puta do sada, Hrvatski sabor postavlja se pred gotov čin, jer unatoč ogradama tipa „ako odobri Hrvatski sabor“, Ministarstvo obrane već je očito odavno dogovorilo ovaj angažman, kao što je pribavilo i barem dio potrebne opreme za sudjelovanje Republike Hrvatske u takvoj operaciji UN-a. Istini za volju, i Sabor i uvaženi saborski zastupnici sami su si krivi za ovakav tretman, jer osim potpune parlamentarne nezainteresiranosti za ovakve teme, do sada se, osim malo uobičajenog političkog grintanja, još nikad nije dogodilo da se ijedna odluka o sudjelovanju OS RH u nekoj međunarodnoj misiji ne odobri, kad jednom konačno pristigne pred Sabor na raspravljanje.

 

*Photo: MORH/M.Čobanović, T.Brandt; ItalyUn.it

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.