Švedska ponudila Gripen za RH

 

Danas malo iza podneva, iz glavnoga grada Švedske put Zagreba pristigla je informacija poprilično zanimljiva hrvatskom obrambenome sustavu – posebice Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani (HRZ i PZO). Naime, tamošnja državna agencija za izvoz obrambenih i sigurnosnih tehnologija (Swedish Defence and Security Export Agency – FXM) odazvala se pozivu Republike Hrvatske – o čijem smo raspisivanju pisali na portalu Obris.org – te je sastavila i otposlala novu ponudu za dobavu borbenih zrakoplova JAS-39 Gripen Hrvatskoj. U spomenutom priopćenje piše:

U petak 23. listopada 2015. FXM, agencija švedske vlade za izvoz obrambenih i sigurnosnih tehnologija, odgovorila je na zahtjev za informacijama (RFI) za kupnju novih vojnih aviona, koji je Ministarstvo obrane RH poslalo u lipnju ove godine.

Švedska s Hrvatskom ima pozitivan dijalog od 2007. godine, a u ovom odgovoru Švedska Hrvatskoj nudi 8 do 12 novih borbenih zrakoplova Gripen. ‘Predali smo odgovor na traženi zahtjev jer smatramo Hrvatsku kao vrijednog budućeg partnera u regiji u kojoj dio  zemalja već koristi Gripene‘, istaknuo je Joakim Wallin, direktor u FXM-u“.

Spomenuto je i da borbene zrakoplove Gripen, inače proizvod tvrtka SAAB, operativno koriste u Češkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Južnoj Africi te Tajlandu, a nedavno ih je naručio i Brazil (36 komada, model Gripen NG). U tijeku su i pregovori sa Slovačkom, koja aktivno promišlja baš tim tipom borbenih zrakoplova nadomjestiti svoje borbene avione ruskoga podrijetla.

Kako saznajemo, prilično je sigurno da Ministarstvo obrane RH neće dobiti usporediv odgovor sa svih adresa na koje je pristigao hrvatski poziv za dostavu informacija (RFI) o mogućoj kupovini borbenih zrakoplova – budući da su se mogle čuti i sumnje u ozbiljnost ovoga traženja. Time je ponuda iz Stockholma još i ozbiljnija – buduća da predstavlja ne samo komercijalnu ponudu (čije ozbiljno pripravljanje traži vremena, novca i volje), već je i svojevrstan iskaz povjerenja u namjere RH na ovome tehnološkom području.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.