Štete u požeškoj vojarni veće od 5 milijuna kuna

 

Nakon što je u petak, 25. lipnja, orkansko nevrijeme praćeno velikom tučom poharalo požeški kraj, ostale su velike štete kako u samoj Požegi, tako i u okolnim mjestima. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić danas je proglasila stanje prirodne nepogode za područje gradova Požega, Pleternica i Kutjevo, te za općine Jakšić i Kaptol. Svi koji su pretrpjeli veliku materijalnu štetu na poljoprivrednim i građevinskim objektima trebaju je prijaviti mjerodavnim gradskim i općinskim povjerenstvima u roku od osam dana. Ukupna takva šteta od nevremena 25. lipnja 2021. godine trenutno je procijenjena na nekoliko stotina milijuna kuna.

U pomoć je danas uskočila i Vlada RH, koja je na 65. po redu sjednici donijela nekoliko odluka – prva se odnosi na posezanje u Proračunsku zalihu Državnog proračuna radi ublažavanja i djelomičnog uklanjanja posljedica prirodne nepogode, druga na pomoć poljoprivrednicima, a ostale četiri odluke odnose se na sanaciju školskih ustanova, objekata pravosudnih tijela, vojarne „123. brigade HV“, te na aktivnosti i projekte obrane od poplava na području Požeško-slavonske županije. Zanimljivo je da se tek danas na Vladi moglo čuti o štetama u požeškoj vojarni, koje iznose više od 5 milijuna kuna, što zaista nije malo. Ministar obrane Mario Banožić Vladu ukratko je javnost izvijestio o brojnim oštećenjima raznih objekata u požeškoj vojarni „123. brigade Hrvatske vojske“:

„Snažno nevrijeme koje je pogodilo područje Požege nanijelo je štete u vojarni ‘123. brigade Hrvatske vojske’ u Požegi. Od 76 objekata u tom vojnom kompleksu oštećeno je njih 25 kojima se koristi Hrvatska kopnena vojska, Zapovjedništvo za potporu i Hrvatsko vojno učilište. U vojarni su smješteni prostori za polaznike na temeljnoj vojnoj obuci i izobrazbi, službe logistike, te dočasničke škole. U vojarni u Požegi provodi se dragovoljno vojno osposobljavanje gdje mladi ročnici i ročnice stječu temeljna vojna znanja i vještine, te se osposobljavaju za obnašanje prvih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Prema prvim procjenama šteta u vojarni iznosi oko 5,2 milijuna kuna. Ministarstvo obrane provest će radnje za uklanjanje posljedice šteta u toj vojarni, a financijska sredstva osigurat će preraspodjelom u Državnom proračunu za 2021. godinu na poziciji Ministarstva obrane“.

Tu treba povući paralelu s odlukama koje je Vlada donijela neposredno prije ove o sanaciji šteta u vojarni. Tako je Vlada usvojila prijedloge zaključaka o sanaciji školskih ustanova i objekata pravosudnih tijela na području Požeško-slavonske županije, prema kojima Vlada RH „osigurava sredstva za potpunu sanaciju prema procijenjenim iznosima, umanjenim za iznose koji će biti naplaćeni od osiguravajućih društava, a u maksimalnom iznosu do 5 milijuna kuna“. Sredstva će se povući iz proračuna Ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja, iz stavki namijenjenih kapitalnim investicijama u osnovnom i srednjem školstvu, odnosno uređenju i opremanju pravosudnih tijela. S druge strane, Ministarstvo obrane samo će ukloniti štetu, nema osiguranja pri osiguravajućim društvima, i nema za takve nepredvidive potrebe unaprijed rezerviranih sredstava u dijelu proračuna koji je namijenjen za izgradnju i održavanje vojnih nekretnina, nego će se novac za saniranje štete namaknuti preraspodjelom već alociranih sredstava u proračunu MORH-a. To je u najmanju ruku čudno gospodarenje, koje očigledno ne uzima u obzir problem sve učestalije elementarne nepogode i šire klimatske promjene koje se intenziviraju – teme koje su posljednje vrijeme čvrsto na dnevnome redu kako NATO saveza, tako i obrambenih sektora brojnih partnerskih država. Ovakvo gospodarenje teško će brzo i djelotvorno izaći na kraj sa sve češćim takvim nemilim događajima, s kakvima se i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske susrelo više puta u posljednjih godinu i pol – spomenimo tu samo štete u Zagrebu od potresa u ožujku 2020., u Petrinji od potresa u prosincu 2020., a sada i od nevremena u Požegi.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.