Stanje MiG-ova – zabrinjavajuće ili ne?

 

Prije točno tjedan dana, 07. i 08. ožujka, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je svoje nezadovoljstvo radom Državnog odvjetništva, i ustvrdila da „osobno zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao malo pažljivije pogledati“. Ubrzo potom otkrilo se u medijima i na koje to predmete izgleda da Predsjednica misli. Sva tri su iz mandata Vlade Zorana Milanovića: prvi je kupovina zgrade za potrebe hrvatske diplomacije u Bruxellesu, drugi je pad MiG-a 21 po povratku s proslave u Kninu u kolovozu 2014. godine, a treći je, naravno, remont MiG-ova. Grabar Kitarović se, naime, ne miri s činjenicom da je dosadašnja istraga urodila optužnicom protiv dvoje ljudi koji su sudjelovati u tom postupku.

Tjedan dana kasnije, u srijedu 15. ožujka, osvanuo je Jutarnji list s tekstom koji govori u prilog Predsjedničinom požurivanju Državnog odvjetništva. Iza spektakularnog naslova „Dramatičan izvještaj šefa GS o stanju u Ratnom zrakoplovstvu: Predsjednici donio alarmantnu poruku: Imamo 12 MiG-ova, a samo 4 su ispravna“ kriju se navodni detalji aktualnog stanja Eskadrile borbenih aviona. Tako Jutarnji tvrdi da su za obavljanje zadaća spremni samo jedan jednosjed i 3 dvosjeda, da je od srpnja 2015. kada je 12 MiG-ova remontiranih u Ukrajini predano HRZ-u zabilježeno 300 kvarova – i to: otkazivanje sustava hidraulike, otkazivanje navigacijske i  komunikacijske opreme, istjecanje goriva i istjecanje hidro-ulja, te se u dva navrata ugasio motor u letu. Time se, piše dalje Jutarnji, ugrožava i sigurnost pilota i nacionalna sigurnost, zbog čega se već razmatra rezervna varijanta – dogovor s nekom članicom NATO saveza koja bi u slučaju potrebe obavljala nadzor zračnog prostora Hrvatske, kao da je takav aranžman nešto do čega je moguće doći brzo ili jednostavno.

Različito o istome

Od ove jutrošnje novinske teme nisu uspjeli pobjeći ni predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, niti načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, iako su oboje jutros na Hrvatsko vojno učilište došli po sasvim drugome poslu – na predstavljanje prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa „Strategos“. Kao što su i očekivali svi iole medijski iskusniji, pitanja oko remonta MiG-ova i s njima vezane naznake skandala potpuno su pojele pojavu prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa. Na aktualnu MiG-21 temu su po tko zna koji put na vidjelo došle velike razlike u gledanju – po pitanju stanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te spremnosti njegovih letjelica – ali i manjak elementarne koordinacije pojedinih visokih nositelja ovlasti u resorima obrane i sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Za početak napomenimo da iako se to ranije spominjalo, na Črnomercu nije događanju nazočio i ministar obrane Damir Krstičević, već je njega predstavljao državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić – koji je s razine Ministarstva obrane pristojno odbio odgovarati na pitanja brojnih novinara o aktualnim zrakoplovnim dilemama.

Za razliku od Ivića, predsjednica Grabar Kitarović je u svom prvom pokušaju izbjegavanja novinara tek potvrdila da je dobila izvješće, koje nije detaljno pogledala, ali je jako zabrinuta temeljem informacija koje je čula. U drugom navratu Predsjednica je ipak morala pojasniti svoju raniju šturu izjavu:

„Dobila sam izvješće… Još ga nisam uspjela detaljno pročitati, danas popodne ćemo načelnik i ja razgovarati u 4 oka, odnosno s našim timom. Ono što sam vidjela letimično, u izvješću koje je stiglo baš prije mojega puta, prilično je zabrinjavajuće“.

No onaj tko je to izvješće donio na Pantovčak – načelnik GS OS RH general Mirko Šundov (inače po položaju primarni vojni savjetnik Predsjednice RH), samo koju minutu kasnije izjavio je kako nije zabrinut:

„Ne, nije situacija toliko zabrinjavajuća. Sigurnost letenja je uvijek najvažnija za naše pilote i ove zadaće koje smo preuzeli i za sebe na nacionalnoj razini i ono što u okviru Saveza radimo – sve izvršavamo na vrijeme“.

Iako je za nju izvješće zabrinjavajuće, Grabar Kitarović smatra da ne trebamo biti zabrinuti za nacionalnu sigurnost:

Ne, ne, ne, ne. Za sada… Četiri MiG-a jesu ispravna, znači imamo dva borbena dvojca, možemo izvršavati NATO i ostale zadaće, redarstveni nadzor u zraku, međutim nažalost to ne može biti dugoročno rješenje. Dakle, trebamo razmišljati o rješenjima kako premostiti dok Hrvatska ne nabavi novu eskadrilu borbenih zrakoplova. Ali u ovom trenutku doista vam ne mogu reći detalje, o tome treba razgovarati i s Vladom RH, i s premijerom. Mi ćemo uskoro imati sjednicu Vijeća za obranu pa ćemo raspraviti o svim aspektima. Nemojte biti zabrinuti za sigurnost, i meni je isto tako prva briga naravno životi kako naših pilota tako i životi naših građana na zemlji, i u skladu s time ćemo donijeti odluke“.

Za razliku od Predsjednice, načelnik GS-a Šundov – pozivajući se na tajnost podataka takve vrste – nije želio otkriti broj ispravnih MiG-ova, ali kaže da „imamo dovoljan broj MiG-ova da možemo rješavati ove svoje zadaće vezano za air-policing i da sigurnost pilota nije dovedena u pitanje“. Potvrdio je i da se u izvješću dostavljenom predsjednici države navodi niz problema koji muče MiG-ove: „Apsolutno smo spomenuli sve ono što je vezano za održavanje, remont i probleme s kojima se suočavamo u tom smislu“. Na insistiranje novinarke Nove TV Šundov je priznao i da su na probnim letovima takvi problemi mogući, te da se upravo zbog toga probni letovi i lete – što stvarno i nije neka novina.

Za kraj istaknimo i da Grabar Kitarović ostaje pri svojoj prošlotjednoj izjavi kako Državno odvjetništvo nije odradilo svoj posao kada je u pitanju istraga remonta MiG-ova, jer:

„Jednostavno ne mogu vjerovati da se to događalo i da je takvo stanje s tim MiG-ovima, a da baš drugi nitko nije znao osim ove dvojice gospode koja su trenutno predmet istrage“.

Kako bi taj dojam trebao utjecati na ikakva postupanja istražnih organa i pravosudnog sustava RH, zapravo uopće nije jasno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.