Sretni dani za Banožićeve savjetnike

 

Sveučilište obrane i sigurnosti, institucija u nastajanju koja namjerava ove jeseni primiti prve studente, dobilo je novog privremenog rektora. Nakon što je u srpnju 2021. za privremenu rektoricu imenovana Ivana Čuković Bagić, profesorica zagrebačkog Stomatološkog fakulteta, Vlada je u četvrtak, 23. ožujka, na zatvorenom dijelu svoje 203. sjednice imenovala drugog po redu privremenog rektora. „Razriješena je dosadašnja privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’ dr.sc. Ivana Čuković-Bagić, a novim privremenim rektorom imenovan je dr.sc. Ivica Lučić”, piše u šturom priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade. O Lučićevom imenovanju pričalo se već duže vrijeme, da bi ga konačno i Vlada potvrdila službeno.

Prema službenoj biografiji koja se može vidjeti na web-stranici Fakulteta hrvatskih studija, Lučić je diplomirao pravo u Mostaru, a magistrirao i doktorirao na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu kao znanstveni savjetnik, te predaje povijest dvadesetog stoljeća na Hrvatskim studijima u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Autor je tri knjige: „Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992.”, „Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka”, te „Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”.

Ivica Lučić na promociji engleskog izdanja knjige doktora Franje Tuđmana ‘Misao hrvatske slobode’ (Foto: HVU/ D. Volarić)

Aktivno je sudjelovao u obrani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a tijekom rata je stekao čin stožernoga brigadira odnosno brigadnog generala Hrvatske vojske (HV), da bi neposredno po završetku rata dobio i čin general-bojnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Odlikovan je s pet državnih odličja Republike Hrvatske, dodijeljene su mu dvije spomenice, pet medalja i dvije plakete za zasluge u Domovinskom ratu. Tijekom rata utemeljio je i bio na čelu Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a, te je bio i pomoćnik ravnatelja HIS-a (Hrvatske izvještajne službe).

Od početka ’90-ih pa do danas vezan je uz HDZ – najprije kao zastupnik HDZ BiH u Skupštini BiH (od studenog 1990.), pa do vanjskog člana Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru od 2008. do 2011. Odlukom Vlade od 2. ožujka 2017. Lučić je imenovan članom Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Od sredine srpnja 2021. Ivica (Ivo) Lučić imenovan je posebnim savjetnikom ministra obrane Marija Banožića. Prema objašnjenju iz Ministarstva obrane RH, Lučić je zadužen za poslove koji se odnose na izrade analiza, davanje savjeta i mišljenja na pojedina pitanja, a posebno u području obrazovanja i razvoja iz djelokruga obrambenog sektora. Posebnom savjetniku Lučiću mandate traje najkasnije do kraja mandata ministra obrane Banožića, a za svoj posebni savjetnički posao navodno nije primao nikakvu naknadu. Prema šturim izjavama koje je dao za portal Index.hr u rujnu 2021., dakle 2 mjeseca nakon imenovanja, Lučić je rekao da je kao savjetnik zadužen i za savjetovanje ministra Banožića oko uspostave novog sveučilišta za sigurnost i obranu, kojem je sada postao i privremeni rector.

Početak ovoga tjedna Lučić je proveo u obilasku Hrvatskog vojnog učilišta, te je najavio pojedinačne razgovore sa zaposlenicima kako bi čuo njihove ideje i razmišljanja o budućem Sveučilištu koje bi za točno 6 mjeseci trebalo otvoriti svoja vrata za studente vojnih studija.

Dok je Lučić, prema vlasitom priznanju, postao Banožićev posebni savjetnik diskrecijskom odlukom ministra i bez ikakvog javnog natječaja, jedan drugi posebni savjetnik odnedavno je to postao zahvaljujući baš natječaju. Naime, krajem prošle godine general Željko Živanović, već debelo zagazivši u ’60-te godine života, otišao je u mirovinu, a za mjesto posebnog savjetnika ministra obrane – što je Živanović bio zadnje dvije godine svoje vojne karijere – 3. veljače ove godine objavljen je „Oglas za imenovanje osobe za obavljanje poslova podrške ministru obrane na određeno vrijeme, najdulje do kraja mandata ministra obrane, na radno mjesto posebni savjetnik u Kabinetu ministra”. U oglasu nije bilo nikakvih uvjeta osim završenog diplomskog sveučilišnog studija ili specijalističkog diplomskog stručnog studija. Ukupno 10 naivaca plus stanoviti Ž.Ž. javilo se na oglas i bilo pozvano na razgovor za posao, da bi sredinom ožujka bio izabran nitko drugi nego umirovljeni general Željko Živanović, koji je do prije samo 3 mjeseca radio upravo isti taj posao posebnog savjetnika ministra obrane. Naravno, riječ je o čistoj slučajnosti i  izboru najboljeg kandidata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.