Kohorst o nabavi aviona: “čekamo Vladu”

 

Nakon što je saborska većina odbila SDP-ovu Interpelaciju o postupanju Vlade pri nabavi višenamjenskih aviona, tema nabave novog borbenog aviona postala je gotovo marginalna u hrvatskoj javnosti. Tome je uvelike doprinio i sam ministar obrane, pažljivo se držeći van dohvata medija, uz iznimno limitiranje komentara na bilo koju temu iz svog resora. Čak i u nedavnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji (objavljenom 2. ožujka), na pitanje novinara Hrvoja Prnjaka – „Kada možemo očekivati da će se krenuti u novi proces nabave borbenih zrakoplova?“, ministar obrane Damir Krstičević odgovara vrlo šturo: „Ova Vlada je odlučna u namjeri da riješi pitanje ratnog zrakoplovstva, a imamo i podršku Hrvatskog sabora u rješavanju ovog pitanja“. Ili u prijevodu – kad bude, bit će.

No čini se da nije samo hrvatska javnost stavljena na čekanje, već i zainteresirane strane. Tako je danas, sudjelujući na regionalnoj konferenciji posvećenoj 40. obljetnici Humphrey programa, veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst upitan da li su SAD spremne izravno pregovarati s Hrvatskom o borbenim avionima F-16. Kohorst je na to odgovorio:

„Znate, mi u potpunosti podržavamo što god Hrvatska odluči po pitanju F-16. Nemamo stajalište kakva bi ta odluka trebala biti. Čekamo da Vlada jasno iskaže svoj stav, i sretni smo da možemo pružati podršku. Mi smo dobar vojni saveznik, kao što je i Hrvatska nama, i želimo u potpunosti podržavati Hrvatsku u tome što ona radi“.

Neslužbeno saznajemo da su još neki zainteresirani ponuđači u niskom startu, i čekaju odluku Vlade o budućem modelu nabave borbenih aviona.

Državni vrh u razgovorima s predstavnicima Lockheed Martina (Photo: Vlada RH)

Kohorstovu izjavu komentirao je danas u Zadru i ministar obrane Krstičević koji je, kako je prenijela Hina, rekao da su „SAD ključan strateški partner u obrani i sigurnosti, imamo dobre odnose, razgovaramo sa svim zainteresiranim stranama i kad izanaliziramo cijelu situaciju iz prvog koraka idemo na drugi korak. Sa „svim stranama“ razgovarali su Plenković i Krstičević na nedavno održanoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Tom je prilikom Vlada RH na Twitteru objavila dvije fotografije – na jednoj premijer i ministar obrane, te ministrica vanjskih poslova, sjede za stolom s Marillyn A. Hewson, izvršnom idrektoricom američkog Lockheed Martina, dok na drugoj fotografiji Plenković i Krstičević poziraju s Marcusom Wallenbergom, predsjednikom Uprave švedskoga SAAB-a.

SAAB je na sajmu “ASDA 2017” imao punu pozornost

Obje ove tvrtke, i Lockheed Martin i SAAB, izlagat će na ovogodišnjem vojnom sajmu „ASDA 2019“, koji će se kroz mjesec dana održati u Splitu. Izlagali su i prije dvije godine, na sajmu „ASDA 2017“, no za razliku od tada, SAAB će ove godine imati skromno, više simbolično izlagačko mjesto. Zato će veliki, nacionalni izložbeni prostor imati Država Izrael, s agencijom SIBAT kao nositeljem izlagačkih aktivnosti, dok će samostalni izložbeni prostor imati izraelske tvrtke Elbit Systems i Rafael. Teško je očekivati da će se prije sajma „ASDA 2019“ išta pomaknuti po pitanju nabave borbenih aviona, ali će barem tijekom sajma biti nekih novih komentara zainteresiranih strana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.